Pleśniak

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 sztuki

5 szklanek

6 sztuk

1.5 szklanki

1 opakowanie

2 łyżki

1.5 łyżeczki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wraz z proszkiem przesiać na stolnicę, dodać Kasię, żółtka, 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy.

Krok 2

Szybko zarobić ciasto.

Krok 3

Włożyć na ok. 1 godzinę do lodówki.

Krok 4

Ciasto podzielić na 3 części, do jednej z nich wgnieść kakao.

Krok 5

Na wysmarowanej Kasią tortownicy ułożyć jasną część ciasta, posmarować ją konfiturami lub ułożyć na niej owoce.

Krok 6

Na tę warstwę zetrzeć na tarce (na pazurkach) drugą jasną część ciasta.

Krok 7

Następną warstwą będzie piana z białek ubitych z niecałej szklanki cukru.

Krok 8

Na pianę zetrzeć ostatnią trzecią część ciasta.

Krok 9

Piec około 40 minut w temperaturze 200 stopni.

Krok 10

Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Wuzetka (ciasto WZ)
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PleśniakPleśniak

Pleśniak to znane kruche ciasto, które możesz zaserwować zarówno do codziennej kawy, jak i w czasie spotkania z przyjaciółmi. W jego skład wchodzą dwie warstwy ciasta, które najlepiej schłodzić przed przygotowaniem, aby można je było z łatwością zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeżeli zależy Ci na bardziej kruchym cieście, najlepiej upiec je osobno. Zrobisz to dosłownie w dwóch krokach. Bardzo ważne jest także dokładne ubicie białek i połączenie ich z cukrem – jedynie wówczas uzyskasz ścisłą, gęstą masę. Warto dodać do niej odrobinę soku z cytryny, który sprawi, że dodatkowo się ona zetnie. Pleśniak posiada również owocowy akcent w postaci dżemu, konfitury lub świeżych owoców. Z pozostałymi składnikami dobrze będzie komponować się na przykład dżem porzeczkowy, wiśniowy, agrest lub pokrojone w drobną kostkę jabłka. Pleśniak serwuj oprószony cukrem pudrem. Sporą zaletą tego ciasta jest to, że przez długi czas pozostaje świeże – z powodzeniem możesz podać go na drugi dzień po przygotowaniu.