Pleśniak

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 szklanek

6 sztuk

1.5 szklanki

1 opakowanie

2 łyżki

1.5 łyżeczki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wraz z proszkiem przesiać na stolnicę, dodać Kasię, żółtka, 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy.

Krok 2

Szybko zarobić ciasto.

Krok 3

Włożyć na ok. 1 godzinę do lodówki.

Krok 4

Ciasto podzielić na 3 części, do jednej z nich wgnieść kakao.

Krok 5

Na wysmarowanej Kasią tortownicy ułożyć jasną część ciasta, posmarować ją konfiturami lub ułożyć na niej owoce.

Krok 6

Na tę warstwę zetrzeć na tarce (na pazurkach) drugą jasną część ciasta.

Krok 7

Następną warstwą będzie piana z białek ubitych z niecałej szklanki cukru.

Krok 8

Na pianę zetrzeć ostatnią trzecią część ciasta.

Krok 9

Piec około 40 minut w temperaturze 200 stopni.

Krok 10

Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PleśniakPleśniak

Pleśniak to znane kruche ciasto, które możesz zaserwować zarówno do codziennej kawy, jak i w czasie spotkania z przyjaciółmi. W jego skład wchodzą dwie warstwy ciasta, które najlepiej schłodzić przed przygotowaniem, aby można je było z łatwością zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeżeli zależy Ci na bardziej kruchym cieście, najlepiej upiec je osobno. Zrobisz to dosłownie w dwóch krokach. Bardzo ważne jest także dokładne ubicie białek i połączenie ich z cukrem – jedynie wówczas uzyskasz ścisłą, gęstą masę. Warto dodać do niej odrobinę soku z cytryny, który sprawi, że dodatkowo się ona zetnie. Pleśniak posiada również owocowy akcent w postaci dżemu, konfitury lub świeżych owoców. Z pozostałymi składnikami dobrze będzie komponować się na przykład dżem porzeczkowy, wiśniowy, agrest lub pokrojone w drobną kostkę jabłka. Pleśniak serwuj oprószony cukrem pudrem. Sporą zaletą tego ciasta jest to, że przez długi czas pozostaje świeże – z powodzeniem możesz podać go na drugi dzień po przygotowaniu.