Polędwiczki z grilla z tymiankiem - przepis na grilla | Przepisy.pl pixel

Polędwiczki grillowane z tymiankiem

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

1 pęczek

1 sztuka

50 dekagramów

1 pęczek

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczkę kroimy na 2-centymetrowe plastry.

Krok 2

Przygotowujemy miskę. Kostkę rozcieramy z oliwą. Tymianek siekamy. Dodajemy polędwiczki. Mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny.

Krok 3

Rozgrzewamy mocno patelnię grillową posmarowaną niewielką ilością oleju.

Krok 4

Smażymy polędwiczki po 3 minuty z każdej strony. Jeśli lubimy mocniej wypieczone mięso, zwiększamy czas smażenia wedle uznania.

Krok 5

Podajemy na świeżych liściach szpinaku skropionych glassą balsamiczną.

blue_megi blue_megi

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczki grillowane z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczki grillowane z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczki grillowane z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczki grillowane z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczki grillowane z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczki grillowane z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczki grillowane z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwiczki grillowane z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej