Dip pomarańczowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dip pomarańczowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
94 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

50 osób wydrukowało

Pobierz pdf

114 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 łyżeczka

2 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomarańcze obierz, pokrój w plastry, usuń pestki, a miąższ zmiksuj i przetrzyj przez sito.

Dip pomarańczowy - Krok 1

Krok 2

Następnie wymieszaj z pieprzem, cukrem, musztardą, majonezem i śmietaną. Dopraw przyprawą Knorr. Przykryj i schłódź.

Dip pomarańczowy - Krok 2

Krok 3

Skórkę z pomarańczy wrzuć na 2,5 minuty do wrzątku, po czym odsącz w sicie i skrój żółtą część.

Dip pomarańczowy - Krok 3

Krok 4

Połowę skórki drobno posiekaj i wymieszaj z sosem. Resztę pokrój w cienkie plasterki i udekoruj sos.

Dip pomarańczowy - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip pomarańczowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip pomarańczowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip pomarańczowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip pomarańczowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip pomarańczowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip pomarańczowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip pomarańczowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dip pomarańczowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip pomarańczowyDip pomarańczowy

Owocowy dip to wyśmienity dodatek do wielu różnych potraw, nie tylko tych na słodko. Pomarańczowa wersja z tego przepisu sprawdzi się jako urozmaicenie mini przekąsek na przyjęciach lub spotkań w mniejszym gronie. Dobrze skomponuje się z kawałkami panierowanego kurczaka, np. złocistymi nuggetsami w kukurydzianej panierce. Smaczny będzie też z grillowanym camembertem lub innymi serami pleśniowymi. Dip pomarańczowy serwuj także ze słupkami świeżych obranych warzyw, np. marchewki, selera i pora. Innym sposobem na jego wykorzystanie jest podanie go z chipsami ze słodkich ziemniaków. Ten uniwersalny dodatek przygotujesz w prosty sposób. Zmiksuj i przetrzyj przez sito miąższ pomarańczy, wymieszaj całość z pieprzem, cukrem, pikantną musztardą, majonezem, gęstą śmietaną i przyprawą uniwersalną. Miseczkę z przygotowanym dipem przykryj folią aluminiową i przełóż ją w chłodne miejsce. Kiedy osiągnie już odpowiednią temperaturę, dodaj do niego skórkę pomarańczową. Użyj jej również do dekoracji. Przetestuj ten prosty przepis przy najbliższej okazji.