POMARAŃCZOWIEC

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

14 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

73 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

44 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

15 łyżek

6 łyżek

3 łyżki

3 sztuki

3 łyżki

masa:

15 sztuk

1 szklanka

1 szklanka

3 łyżeczki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

CIASTO: POMARAŃCZE GOTOWAĆ PRZEZ 10 MINUT. ODCEDZIĆ, ZALAĆ ZIMNĄ WODĄ I ODSTAWIĆ NA CAŁĄ NOC, NASTĘPNEGO DNIA ZMIELIĆ JE W MASZYNCE DO MIĘSA.

Krok 2

BIAŁKA Z CUKREM UBIJAĆ, DODAJĄC ŻÓŁTKA I POZOSTAŁE SKŁADNIKI. NA KOŃCU WSYPAĆ ORZECHY I POMARAŃCZE. LEKKO WYMIESZAĆ. UPIEC .MOŻNA PRZYGOTOWAĆ KAZDY Z NICH ODDZIELNIE I UPIEC 3 PLACKI JEDNAKOWE.

Krok 3

PLACKI PIEC OK. 20-30 MIN., SPRAWDZIĆ PATYCZKIEM. PLACKI SĄ LEKKO WILGOTNE.

Krok 4

MASA; JAJKA Z CUKREM UBIĆ NA PARZE. KASIĘ UTRZEĆ NA PULCHNĄ MASĘ, DODAJĄC PRZESTUDZONĄ MASĘ JAJECZNĄ, KAWĘ ROZPUSZCZALNĄ W 2 ŁYŻKACH WODY, ORZECHY.

Krok 5

MASĄ PRZEŁOŻYĆ PLACKI, POLAĆ POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej