Porzeczkowa pychotka

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

187

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

0.75 szklanki

2 łyżki

4 sztuki

500 gramów

2 łyżeczki

500 gramów

1 szklanka

2 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Dodać pokrojoną w kostkę Kasię, posiekać nożem. Dodać przesiany cukier puder, wymieszać. Zrobić wgłębienie i dorzucić żółtka, posiekać. Zagnieść rękoma gładkie, miękkie ciasto.

Krok 2

Podzielić je na 3 równe części formując kule. Do jednej dodać kakao i zagnieść. Kulki owinąć w folię spożywczą. Jedną białą kulkę włożyć do lodówki, pozostałe kulki do zamrażalnika na około 1 godzinę.

Krok 3

Formę (zrobiłam w formie 25x35 cm) wysmarować Kasią i wyłożyć papierem do pieczenia. Białym ciastem z lodówki wylepić dno formy (lub rozwałkować i przełożyć do blaszki).

Krok 4

Posypać bułką tartą, wyłożyć owoce. Na owoce zetrzeć na dużych oczkach tarki ciemne ciasto.

Krok 5

Posypać je orzechami.

Krok 6

Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec cukier i wyłożyć na orzechy.

Krok 7

Na pianę zetrzeć pozostałe jasne ciasto.

Krok 8

Piec 35-45 minut w temperaturze 180 stopni C. Smacznego :)

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej