Lody waniliowe z owocami sezonowymi i sosem porzeczkowym
łatwe
106 osób zapisało

Składniki
150 gramów
2 łyżki
4 sztuki
sos z czerwonych porzeczek:
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jako pierwszy przygotuj sos porzeczkowy. Wymieszaj 3 łyżki dżemu z czerwonej porzeczki z niewielką ilością przegotowanej wody aby powstał sos.
Krok 2
W miseczce układamy odpowiednią ilość lodów, polewamy sosem i dekorujemy owocami.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody waniliowe z owocami sezonowymi i sosem porzeczkowym
Szukasz sposobu na smaczny deser z lodami waniliowymi? Tym razem podaj je z sosem porzeczkowym, którego przygotowanie nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne. Wystarczy, że dżem z czerwonych owoców rozrzedzisz niewielką ilością przegotowanej, zimnej wody. Taki sos będzie świetnie komponował się z truskawkami, porzeczkami, malinami, wiśniami czy czereśniami. Poza sezonem letnim możesz użyć mrożonych wersji, a efektownym sposobem na podanie będzie m.in. zmiksowanie ich. Oprócz standardowego serwowania – w małych miseczkach, wypróbuj również rożków waflowych. Z kolei do przystrojenia gotowego zimnego deseru sprawdzą się listki mięty lub kolorowe posypki cukiernicze. Dobrym sposobem będzie również posypanie lodów waniliowych wiórkami białej czekolady lub kokosowymi. Aby ułatwić sobie proces ścierania pierwszej z wymienionych na tarce, schłodź ją wcześniej przez krótki czas w lodówce. Zobacz nasz przepis na smaczne lody waniliowe z owocami sezonowymi i pysznym sosem porzeczkowym. Do dzieła!


































