Porzeczkowa pychotka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.75 szklanki

2 łyżeczki

500 gramów

1 szklanka

4 sztuki

3 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Dodać pokrojoną w kostkę Kasię, posiekać nożem. Dodać przesiany cukier puder, wymieszać. Zrobić wgłębienie i dorzucić żółtka, posiekać. Zagnieść rękoma gładkie, miękkie ciasto.

Krok 2

Podzielić je na 3 równe części formując kule. Do jednej dodać kakao i zagnieść. Kulki owinąć w folię spożywczą. Jedną białą kulkę włożyć do lodówki, pozostałe kulki do zamrażalnika na około 1 godzinę.

Krok 3

Formę (zrobiłam w formie 25x35 cm) wysmarować Kasią i wyłożyć papierem do pieczenia. Białym ciastem z lodówki wylepić dno formy (lub rozwałkować i przełożyć do blaszki).

Krok 4

Posypać bułką tartą, wyłożyć owoce. Na owoce zetrzeć na dużych oczkach tarki ciemne ciasto.

Krok 5

Posypać je orzechami.

Krok 6

Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec cukier i wyłożyć na orzechy.

Krok 7

Na pianę zetrzeć pozostałe jasne ciasto.

Krok 8

Piec 35-45 minut w temperaturze 180 stopni C. Smacznego :)

Użytkownik Moje Ciasto

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Porzeczkowa pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Porzeczkowa pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Porzeczkowa pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Porzeczkowa pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Porzeczkowa pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Porzeczkowa pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Porzeczkowa pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pleśniak
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Zobacz również