Lody waniliowe z owocami sezonowymi i sosem porzeczkowym
łatwe
106 osób zapisało

Składniki
150 gramów
2 łyżki
4 sztuki
sos z czerwonych porzeczek:
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jako pierwszy przygotuj sos porzeczkowy. Wymieszaj 3 łyżki dżemu z czerwonej porzeczki z niewielką ilością przegotowanej wody aby powstał sos.
Krok 2
W miseczce układamy odpowiednią ilość lodów, polewamy sosem i dekorujemy owocami.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody waniliowe z owocami sezonowymi i sosem porzeczkowym
Szukasz sposobu na smaczny deser z lodami waniliowymi? Tym razem podaj je z sosem porzeczkowym, którego przygotowanie nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne. Wystarczy, że dżem z czerwonych owoców rozrzedzisz niewielką ilością przegotowanej, zimnej wody. Taki sos będzie świetnie komponował się z truskawkami, porzeczkami, malinami, wiśniami czy czereśniami. Poza sezonem letnim możesz użyć mrożonych wersji, a efektownym sposobem na podanie będzie m.in. zmiksowanie ich. Oprócz standardowego serwowania – w małych miseczkach, wypróbuj również rożków waflowych. Z kolei do przystrojenia gotowego zimnego deseru sprawdzą się listki mięty lub kolorowe posypki cukiernicze. Dobrym sposobem będzie również posypanie lodów waniliowych wiórkami białej czekolady lub kokosowymi. Aby ułatwić sobie proces ścierania pierwszej z wymienionych na tarce, schłodź ją wcześniej przez krótki czas w lodówce. Zobacz nasz przepis na smaczne lody waniliowe z owocami sezonowymi i pysznym sosem porzeczkowym. Do dzieła!