Prosiaczki

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

24 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

15 dekagramów

35 dekagramów

2 sztuki

0.75 szklanki

1 łyżeczka

nadzienie:

1 opakowanie

20 dekagramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche.

Krok 2

Wałkujemy na cienki placek.

Krok 3

Na przygotowanie jednego prosiaczka wycinamy dwa kółka szklanką i jedno małe kieliszkiem oraz dwa małe trójkąciki na uszka.

Krok 4

Na pierwszym dużym kółku układamy nadzienie, przykrywamy drugim dużym kółkiem, dociskamy brzegi.

Krok 5

Można użyć białka do sklejania poszczególnych części.

Krok 6

Na środku doklejamy małe kółko, robiąc również dwie dziurki jako nosek prosiaczka.

Krok 7

Dociskamy rodzynki w miejsce oczu i przyklejamy trójkąciki, zaginając je jako uszka.

Krok 8

Całość posmarować białkiem i wstawić do piekarnika na ok. 25 min. (aż się zarumieni)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Prosiaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Prosiaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Prosiaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Prosiaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Prosiaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Prosiaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Prosiaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej