Pieczone prosię z kaszą gryczaną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone prosię z kaszą gryczaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

59 osób wydrukowało

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

6 łyżeczek

500 gramów

50 gramów

400 gramów

2 sztuki

2 sztuki

100 mililitrów

100 gramów

3 sztuki

60 gramów

2 sztuki

3 sztuki

2 łyżki

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek i cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj - przesmaż na oliwie, dodaj majeranek. Ugotuj w garnku kaszę dodając wcześniej przesmażone składniki. Wystudź. Kajzerki pokrój w małą kostkę i namocz w mleku – odciśnij.

Krok 2

Prosiaka umyj dokładnie, a następnie natrzyj przyprawą Knorr jego środek.

Krok 3

Wątróbkę i słoninę przepuść przez maszynkę. Żółtka utrzyj z masłem, białka ubij na pianę. Następnie połącz wszystkie składniki nadzienia ze sobą: kaszę, pieczywo, utarte masło, wątróbkę, słoninę oraz pokruszoną Mini kostkę Knorr. Na koniec dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj ze wszystkimi składnikami.

Krok 4

Gotowy farsz nałóż do środka prosiaka, otwór zepnij szpilkami lub zaszyj dratwą. Prosiaka ułóż w brytfannie, posmaruj oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 170 st. C. Piecz ok. 4 godzin.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone prosię z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone prosię z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone prosię z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone prosię z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone prosię z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone prosię z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone prosię z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone prosię z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
10 osób ogląda przepis:
Murzynek
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone prosię z kaszą gryczanąPieczone prosię z kaszą gryczaną

Szukasz pomysłu na coś naprawdę „wow”? Potrzebujesz nietuzinkowej propozycji na obiad w dużym, rodzinnym gronie? Zaserwuj gościom pieczone prosię z kaszą gryczaną – efekt zaskoczenia gwarantowany!

Dla kogo?

Dla całej rodziny! Porcję dania możesz również zapakować każdemu na wynos – na drugi dzień będzie jak znalazł.

Na jaką okazję?

Świąteczny obiad lub kolacja to doskonała okazja do wykorzystania przepisu na pieczone prosię.

Czy wiesz, że?

Do farszu możesz dodać więcej ulubionych składników – z pieczonym prosięciem oprócz kaszy gryczanej dobrze komponować się będą pieczarki lub papryka. Nie ograniczaj się również w przyprawach! Dopraw danie tak, jak lubisz.

Dla urozmaicenia:

Zamiast kaszy gryczanej możesz użyć równie dobrze także innej, na przykład jęczmiennej lub pęczak.