Prosiaczki

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

24 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.75 szklanki

35 dekagramów

1 łyżeczka

2 sztuki

nadzienie:

1 opakowanie

20 dekagramów

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche.

Krok 2

Wałkujemy na cienki placek.

Krok 3

Na przygotowanie jednego prosiaczka wycinamy dwa kółka szklanką i jedno małe kieliszkiem oraz dwa małe trójkąciki na uszka.

Krok 4

Na pierwszym dużym kółku układamy nadzienie, przykrywamy drugim dużym kółkiem, dociskamy brzegi.

Krok 5

Można użyć białka do sklejania poszczególnych części.

Krok 6

Na środku doklejamy małe kółko, robiąc również dwie dziurki jako nosek prosiaczka.

Krok 7

Dociskamy rodzynki w miejsce oczu i przyklejamy trójkąciki, zaginając je jako uszka.

Krok 8

Całość posmarować białkiem i wstawić do piekarnika na ok. 25 min. (aż się zarumieni)

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej