Przekładaniec

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

16 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

54 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

0.5 kilograma

1 szklanka

3 łyżki

3 łyżki

2 sztuki

1 łyżeczka

masa jabłkowa:

1.5 kilograma

1 opakowanie

2 łyżki

masa kremowa:

3 szklanki

7 łyżek

2 sztuki

1 opakowanie

1 łyżka

1 łyżka

polewa:

15 dekagramów

5 łyżek

wierzch:

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do mąki pszennej dodać cukier puder, miękką Kasię, śmietanę, miód, jajka, i sodę oczyszczoną.

Krok 2

Wszytko wymieszać, zagnieść ciasto i podzielić je na trzy części.

Krok 3

Każdą część ciasta rozłożyć na wysmarowanej Kasią prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm.

Krok 4

Formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 – 190 °C.

Krok 5

W ten sam sposób upiec pozostałe dwa placki. Placki ostudzić.

Krok 6

Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Krok 7

Przełożyć je do dużego garnka i smażyć. Następnie wsypać galaretkę cytrynową w proszku i cukier, mieszając smażyć na małym ogniu jeszcze około 10 minut.

Krok 8

Na jeden placek ciasta wyłożyć ciepłą masę jabłkową i przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć.

Krok 9

2 szklanki mleka zagotować.

Krok 10

Do pozostałego mleka dodać cukier, żółtka, budyń waniliowy w proszku, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Dokładnie wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować i ostudzić.

Krok 11

Miękką Kasię utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzony budyń.

Krok 12

Na drugi placek ciasta wyłożyć masę kremową i przykryć trzecim plackiem.

Krok 13

Lekko docisnąć. Gorzką czekoladę połamać, dodać mleko i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż wszystko się połączy.

Krok 14

Ciepłą polewą polać ciasto.

Krok 15

Orzechy laskowe pokroić i zrumienić na Kasi.

Krok 16

Posypać nimi ciasto (gdy polewa będzie jeszcze płynna). Ciasto jest najlepsze na drugi dzień.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Przekładaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Przekładaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Przekładaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Przekładaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Przekładaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Przekładaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Przekładaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej