
Składniki
5 sztuk
1.5 litra
1 sztuka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Banany kroimy w grubszą kostkę, przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy ok. 7-10 minut.
Krok 2
Mleko przelewamy do garnka, wanilię przekrajamy na pół, nożem wyskrobujemy nasionka i przekładamy do garnka wraz z pozostałymi połówkami wanilii. Całość gotujemy ok. 3 minuty.
Krok 3
Do mleka dodajemy podsmażone banany, gotujemy 2 minuty, wyciągmy połówki wanilii i całość blendujemy.
Krok 4
Jeżeli zupa wymaga dosłodzenia, dokładamy miód według uznania
Krok 5
Na suchej patelni podprażamy orzeszki piniowe.
Krok 6
Przelewamy zupę na talerze, dodajemy chipsy bananowe oraz plasterki świeżych bananów i całość posypujemy sprażonymi orzeszkami.
Krok 7
Gotowe danie najlepiej podawać na ciepło.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej