Ptysie

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

9

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

136 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto parzone:

0.5 sztuki

1 szklanka

1 szklanka

1 łyżeczka

4 sztuki

1 szczypta

dodatkowo:

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wodę zagotować z Kasią i szczyptą soli. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszać drewnianą łyżką 3-5 minut. Wystudzić. Wbijać kolejno po jednym jajku i ucierać.

Krok 2

Worek cukierniczy lub szprycę z końcówką gwiazdki napełnić ciastem i wyciskać okrągłe ptysie na blachę. Piec 35 minut w 200 stopni.

Krok 3

Po upieczeniu gdy wystygną, przekroić na pół. Bitą śmietanę przełożyć do worka cukierniczego zakończonego zdobnikiem i napełnić eklery, posypać cukrem pudrem. Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ptysie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ptysie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ptysie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ptysie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ptysie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ptysie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ptysie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej