Quiche z cykorią i porem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Quiche z cykorią i porem

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

250 gramów

1 szczypta

1 szczypta

4 sztuki

1 sztuka

100 gramów

3 łyżki

2 sztuki

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyrabiamy kruche ciasto z mąki, posiekanego zimnego masła, jajka, zimnej wody i szczypty soli. Wstawiamy na ok. 30 minut do lodówki.

Krok 2

W czasie, gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy warzywa do farszu. Pory i cykorię kroimy w poprzek w plastry i podsmażamy na oleju.

Krok 3

Ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy na placek nieco większy od dużej formy do tart. Wyklejamy nim uprzednio posmarowaną olejem formę. Nakłuwamy widelcem w kilkunastu miejscach. W ten sposób przygotowany spód pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 4

W misce ubijamy jajka, dodajemy śmietanę i ser feta. Miksujemy i dodajemy warzywa, rozkruszoną mini kostkę Smażoną cebula Knorr i szczyptę gałki muszkatołowej. Mieszamy łyżką.

Krok 5

Na podpieczony spód wylewamy farsz. Wstawiamy całość na ok. 25 minut do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 stopni. Podajemy na ciepło lub zimno.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Quiche z cykorią i porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Quiche z cykorią i porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Quiche z cykorią i porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Quiche z cykorią i porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Quiche z cykorią i porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Quiche z cykorią i porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Quiche z cykorią i porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Quiche z cykorią i porem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kociołek warzywny
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

średnie

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej