
Składniki
1 szklanka
250 gramów
1 szczypta
1 szczypta
4 sztuki
1 sztuka
100 gramów
3 łyżki
2 sztuki
100 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wyrabiamy kruche ciasto z mąki, posiekanego zimnego masła, jajka, zimnej wody i szczypty soli. Wstawiamy na ok. 30 minut do lodówki.
Krok 2
W czasie, gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy warzywa do farszu. Pory i cykorię kroimy w poprzek w plastry i podsmażamy na oleju.
Krok 3
Ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy na placek nieco większy od dużej formy do tart. Wyklejamy nim uprzednio posmarowaną olejem formę. Nakłuwamy widelcem w kilkunastu miejscach. W ten sposób przygotowany spód pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 4
W misce ubijamy jajka, dodajemy śmietanę i ser feta. Miksujemy i dodajemy warzywa, rozkruszoną mini kostkę Smażoną cebula Knorr i szczyptę gałki muszkatołowej. Mieszamy łyżką.
Krok 5
Na podpieczony spód wylewamy farsz. Wstawiamy całość na ok. 25 minut do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 stopni. Podajemy na ciepło lub zimno.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej

































