Quiche z cykorią i porem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Quiche z cykorią i porem

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

100 gramów

4 sztuki

1 szklanka

3 łyżki

1 sztuka

100 gramów

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyrabiamy kruche ciasto z mąki, posiekanego zimnego masła, jajka, zimnej wody i szczypty soli. Wstawiamy na ok. 30 minut do lodówki.

Krok 2

W czasie, gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy warzywa do farszu. Pory i cykorię kroimy w poprzek w plastry i podsmażamy na oleju.

Krok 3

Ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy na placek nieco większy od dużej formy do tart. Wyklejamy nim uprzednio posmarowaną olejem formę. Nakłuwamy widelcem w kilkunastu miejscach. W ten sposób przygotowany spód pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 4

W misce ubijamy jajka, dodajemy śmietanę i ser feta. Miksujemy i dodajemy warzywa, rozkruszoną mini kostkę Smażoną cebula Knorr i szczyptę gałki muszkatołowej. Mieszamy łyżką.

Krok 5

Na podpieczony spód wylewamy farsz. Wstawiamy całość na ok. 25 minut do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 stopni. Podajemy na ciepło lub zimno.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Quiche z cykorią i porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Quiche z cykorią i porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Quiche z cykorią i porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Quiche z cykorią i porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Quiche z cykorią i porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Quiche z cykorią i porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Quiche z cykorią i porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej