Rajskie mleczko

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

285 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

4 sztuki

1 łyżka

4 łyżki

0.5 szklanki

4 łyżeczki

10 dekagramów

masa:

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

2 szklanki

dekoracja:

0.5 kilograma

1 opakowanie

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wykonanie biszkoptu: Ubić na sztywno (mikserem) białko z cukrem pudrem.

Krok 2

Dodać do ubitych białek żółtka jajek - dalej miksować.

Krok 3

Następnie dodać do powstałej masy wymieszane wcześniej sypkie składniki, tj. mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.

Krok 4

Przelać masę do wysmarowanej margaryną Kasią formy (mała blacha) i upiec ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Ostudzić.

Krok 5

Wykonanie ptasiego mleczka.

Krok 6

Rozpuścić najpierw cytrynową galaretkę z 1 szklanką wrzątku (to jest połowa zalecanej na opakowaniu wody).

Krok 7

Po kilkunastu minutach rozpuścić galaretkę agrestową analogicznie - z 1 szklanką wrzątku. Chodzi o to, żeby galaretki tężały w różnym czasie.

Krok 8

Zostawić rozpuszczone galaretki do stężenia.

Krok 9

Połowę zawartości puszki mleka niesłodzonego (ok. 1 szklanki ubić mikserem na ścisłą pianę i dodać do tej piany stężałą galaretkę cytrynową). Powstałą pianę cytrynową "wylać" na ostudzony biszkopt.

Krok 10

Następnie drugą część mleka niesłodzonego ubić mikserem (analogicznie jak cytrynową) - również na pianę i dodać do niej galaretkę agrestową.

Krok 11

Powstałą pianę wylać do formy z biszkoptem i wcześniej wylanej piany cytrynowej.

Krok 12

Udekorować na wierzchu owocami winogron i na koniec całość zalać galaretką agrestową przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rajskie mleczko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rajskie mleczko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rajskie mleczko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rajskie mleczko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rajskie mleczko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rajskie mleczko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rajskie mleczko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej