Lody dla dzieci "Rajski ptak" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lody dla dzieci "Rajski ptak"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
140 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

79 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka umyj, przekrój na pół, wytnij gniazda nasienne i pokrój na półplastry. Z półplasterków poukładaj pióra.

Lody dla dzieci "Rajski ptak" - Krok 1

Krok 2

Z lodowych kulek uformuj głowę i tułów ptaka. Przystrój go wcześniej przygotowanymi jabłkowymi piórami. Wytnij z jabłka dziób i nóżki, a następnie przystrój nimi ptaka.

Lody dla dzieci "Rajski ptak" - Krok 2
1

Opinie o przepisie

  • Justyna Krzepisz

    Justyna Krzepisz , 20.02.2018

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody dla dzieci "Rajski ptak" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody dla dzieci "Rajski ptak" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody dla dzieci "Rajski ptak" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody dla dzieci "Rajski ptak" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody dla dzieci "Rajski ptak" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody dla dzieci "Rajski ptak" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody dla dzieci "Rajski ptak" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lody dla dzieci "Rajski ptak" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody dla dzieci "Rajski ptak"Lody dla dzieci "Rajski ptak"

Lody i owoce to połączenie idealne. Sprawdza się szczególnie w przypadku kreatywnych deserów, kiedy za pomocą zaledwie kilku produktów można stworzyć niezapomnianą – zarówno smakowo, jak i wizualnie – kompozycję. W proponowanym przepisie znajdziesz inspirację na pyszny deser lodowy „rajski ptak”. Aby go przygotować, na początek umyj jabłka, przetnij na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój na cienkie plastry – posłużą jako piórka zwierzątka. Następnie z lodowych kulek o smaku śmietankowym uformuj jego głowę i tułów. Ułóż je na środku talerza i przystrój dookoła przygotowanymi wcześniej jabłkami. Z owoców utworzysz również dziób i nóżki. Jeśli chcesz, aby talerz z lodowym deserem był bardziej kolorowy, połóż obok gałązkę czerwonej porzeczki. Równie dobre będą truskawki, borówki i maliny lub cząstki ananasa oraz kiwi. Przekonaj się, ile radości sprawia przygotowanie i serwowanie kreatywnych deserów na bazie ulubionych lodów i owoców. Zainspiruj się tym prostym przepisem na apetyczne lody „rajski ptak”.