Rolada z dżemem

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

5 łyżek

5 łyżek

1 łyżeczka

nadzienie:

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na roladę: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijać, dodać żółtka.

Krok 2

Wsypać mąkę, wlać ocet z wodą i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

Krok 3

Formę do pieczenia wyłożyć papierem.

Krok 4

Wylać ciasto.

Krok 5

Wstawić do nagrzanego piekarnika.

Krok 6

Upiec na jasnozłoty kolor.

Krok 7

Po wyjęciu z piekarnika natychmiast zdjąć papier i przy pomocy wilgotnej ściereczki zwinąć w rulon.

Krok 8

Dżem podgrzać w rondelku, zdjąć z ognia, wsypać galaretkę, bardzo dokładnie wymieszać, wystudzić.

Krok 9

Zimnym dżemem posmarować roladę, dobrze zwinąć, odstawić w chłodne miejsce.

Krok 10

Po wierzchu polać polewą w dekoracyjne paski.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada z dżemem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada z dżemem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada z dżemem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada z dżemem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada z dżemem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada z dżemem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada z dżemem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej