
Składniki
4 plastry
120 gramów
8 gramów
4 sztuki
50 gramów
120 gramów
50 gramów
20 gramów
20 gramów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piec do 185 stopni. Wyłóż blaszkę do pieczenia pergaminem.
Krok 2
Na pergaminie ułóż warstwy ciasta filo i każdą skrop masłem.
Krok 3
Ser kozi porwij na mniejsze kawałki, a figi przekrój na ćwiartki.
Krok 4
Na cieście ułóż ser kozi, figi, listki szpinaku, orzechy włoskie i zwiń całość w ciasną roladkę.
Krok 5
Ułóż na środku pergaminu. Piecz przez ok 15-20 minut.
Krok 6
W miseczce wymieszaj ser ricotta z przyprawą Knorr. Upieczoną roladkę podawaj z serkiem ricotta na wierzchu, posypaną orzechami i skropioną miodem.

Dobra rada:
Rukolę możesz zastąpić rukwią wodną.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Roladka serowa z figami
Przepis na roladkę serową z figami pomoże rozwinąć kulinarne umiejętności i zabłysnąć jako gospodarz imprezy. Połączenie wytrawnych składników – sera koziego, młodego szpinaku, rukoli – z figami, orzechami włoskimi, miodem i ricottą to prosty sposób na eleganckie danie i przekąskę. Aż będziecie mieli ochotę wskoczyć w stroje wieczorowe!
Dla kogo?
Dla poszukiwaczy niebanalnych kompozycji smakowych. Warzywa i wytrawne sery zestawione ze słodkimi owocami w pełni Was usatysfakcjonują.
Na jaką okazję?
Tym razem możecie zaszaleć! Planujecie uroczystą kolację urodzinową, romantyczną randkę albo świętowanie awansu w pracy? Rolada serowa z figami idealnie podkreśli odświętny charakter posiłku.
Czy wiesz, że?
Orzechy włoskie na dużą skalę uprawiane są w Chinach, Iranie, Turcji, Stanach Zjednoczonych i Meksyku. Zbierać można nawet bardzo młode, niedojrzałe okazy. Mimo to najlepiej smakują po wysuszeniu.
Dla urozmaicenia:
Macie ochotę na kolejne słodkie dodatki do roladek? Możecie dorzucić do nich rodzynki lub suszone daktyle.


































