Roladka serowa z figami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 plastry

120 gramów

4 sztuki

50 gramów

120 gramów

50 gramów

20 gramów

20 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piec do 185 stopni. Wyłóż blaszkę do pieczenia pergaminem.

Krok 2

Na pergaminie ułóż warstwy ciasta filo i każdą skrop masłem.

Krok 3

Ser kozi porwij na mniejsze kawałki, a figi przekrój na ćwiartki.

Krok 4

Na cieście ułóż ser kozi, figi, listki szpinaku, orzechy włoskie i zwiń całość w ciasną roladkę.

Krok 5

Ułóż na środku pergaminu. Piecz przez ok 15-20 minut.

Krok 6

W miseczce wymieszaj ser ricotta z Chilli Knorr. Upieczoną roladkę podawaj z serkiem ricotta na wierzchu, posypaną orzechami i skropioną miodem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Rukolę możesz zastąpić rukwią wodną.

1

Opinie o przepisie

  • a1anna

    a1anna

    Można dodać do roladki owoce np. suszone morele i śliwki lub/i warzywa: paprykę, suszone pomidory.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roladka serowa z figami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roladka serowa z figami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roladka serowa z figami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roladka serowa z figami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roladka serowa z figami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roladka serowa z figami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roladka serowa z figami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Roladka serowa z figamiRoladka serowa z figami

Przepis na roladkę serową z figami pomoże rozwinąć kulinarne umiejętności i zabłysnąć jako gospodarz imprezy. Połączenie wytrawnych składników – sera koziego, młodego szpinaku, rukoli – z figami, orzechami włoskimi, miodem i ricottą to prosty sposób na eleganckie danie i przekąskę. Aż będziecie mieli ochotę wskoczyć w stroje wieczorowe!

Dla kogo?

Dla poszukiwaczy niebanalnych kompozycji smakowych. Warzywa i wytrawne sery zestawione ze słodkimi owocami w pełni Was usatysfakcjonują.

Na jaką okazję?

Tym razem możecie zaszaleć! Planujecie uroczystą kolację urodzinową, romantyczną randkę albo świętowanie awansu w pracy? Rolada serowa z figami idealnie podkreśli odświętny charakter posiłku.

Czy wiesz, że?

Orzechy włoskie na dużą skalę uprawiane są w Chinach, Iranie, Turcji, Stanach Zjednoczonych i Meksyku. Zbierać można nawet bardzo młode, niedojrzałe okazy. Mimo to najlepiej smakują po wysuszeniu.

Dla urozmaicenia:

Macie ochotę na kolejne słodkie dodatki do roladek? Możecie dorzucić do nich rodzynki lub suszone daktyle.