Roladka serowa z figami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Roladka serowa z figami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
29 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 plastry

120 gramów

8 gramów

4 sztuki

50 gramów

120 gramów

50 gramów

20 gramów

20 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piec do 185 stopni. Wyłóż blaszkę do pieczenia pergaminem.

Krok 2

Na pergaminie ułóż warstwy ciasta filo i każdą skrop masłem.

Krok 3

Ser kozi porwij na mniejsze kawałki, a figi przekrój na ćwiartki.

Krok 4

Na cieście ułóż ser kozi, figi, listki szpinaku, orzechy włoskie i zwiń całość w ciasną roladkę.

Krok 5

Ułóż na środku pergaminu. Piecz przez ok 15-20 minut.

Krok 6

W miseczce wymieszaj ser ricotta z przyprawą Knorr. Upieczoną roladkę podawaj z serkiem ricotta na wierzchu, posypaną orzechami i skropioną miodem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Rukolę możesz zastąpić rukwią wodną.

1

Opinie o przepisie

  • a1anna

    a1anna , 18.03.2020

    Można dodać do roladki owoce np. suszone morele i śliwki lub/i warzywa: paprykę, suszone pomidory.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roladka serowa z figami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roladka serowa z figami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roladka serowa z figami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roladka serowa z figami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roladka serowa z figami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roladka serowa z figami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roladka serowa z figami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Roladka serowa z figami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Roladka serowa z figamiRoladka serowa z figami

Przepis na roladkę serową z figami pomoże rozwinąć kulinarne umiejętności i zabłysnąć jako gospodarz imprezy. Połączenie wytrawnych składników – sera koziego, młodego szpinaku, rukoli – z figami, orzechami włoskimi, miodem i ricottą to prosty sposób na eleganckie danie i przekąskę. Aż będziecie mieli ochotę wskoczyć w stroje wieczorowe!

Dla kogo?

Dla poszukiwaczy niebanalnych kompozycji smakowych. Warzywa i wytrawne sery zestawione ze słodkimi owocami w pełni Was usatysfakcjonują.

Na jaką okazję?

Tym razem możecie zaszaleć! Planujecie uroczystą kolację urodzinową, romantyczną randkę albo świętowanie awansu w pracy? Rolada serowa z figami idealnie podkreśli odświętny charakter posiłku.

Czy wiesz, że?

Orzechy włoskie na dużą skalę uprawiane są w Chinach, Iranie, Turcji, Stanach Zjednoczonych i Meksyku. Zbierać można nawet bardzo młode, niedojrzałe okazy. Mimo to najlepiej smakują po wysuszeniu.

Dla urozmaicenia:

Macie ochotę na kolejne słodkie dodatki do roladek? Możecie dorzucić do nich rodzynki lub suszone daktyle.