Roladki z ciasta francuskiego
ze szpinkiem
łatwe
546 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
50 gramów
2 szczypty
1 opakowanie
3 łyżki
2 sztuki
150 mililitrów
20 mililitrów
50 gramów
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr wymieszaj dokładnie z winem. Jajka roztrzep w miseczce. Cebulę i szynkę pokrój w cienkie paski i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj rozmrożony szpinak i wymieszaj razem. Całość zalej winem z kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr i gotuj przez chwilę, aż płyn odparuje. Wystudź.

Krok 2
Do wystudzonego szpinaku dodaj starty ser, tartą bułkę oraz pieprz cayenne i dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Na stole rozłóż płaty ciasta spring Rolls w jednym rzędzie tak, aby zachodziły na siebie 2-3 centymetry – zakładki posmaruj jajkiem.

Krok 4
Na tak przygotowany płat nałóż farsz po całej długości, a następnie posmaruj jajkiem jeden z dłuższych boków ciasta i zwiń roladę. Oba końce podwiń pod spód. Płat ciasta francuskiego rozwałkuj na grubość 2 milimetrów i posmaruj jajkiem. Ułóż na nim przygotowaną wcześniej roladę. Całość zawiń w ciasto francuskie.

Krok 5
Gotową roladę przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i posmaruj jajkiem. Zapiekaj w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15 minut. Po upieczeniu krój w 2-3 centymetrowe kawałki, podawaj z różnego rodzaju dipami.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Roladki z ciasta francuskiego
Roladki z ciasta francuskiego ze szpinakiem to danie, które przygotujesz bardzo łatwo. Do farszu sprawdzi się zarówno szpinak świeży, jak i mrożony. Pamiętaj jedynie, że świeży znacznie zmniejszy swoją objętość podczas podsmażania. Połącz go z cebulą i szynką gotowaną, a kiedy nadzienie przestygnie, dodaj żółty ser dowolnego gatunku, bułkę tartą oraz pieprz cayenne. Zwiń farsz w ciasto do spring rollsów – to cienkie pszenne płaty, które urozmaicą konsystencję roladek. Układaj na nich farsz dość ciasno, a następnie zawiń i nałóż na kolejne ciasto, tym razem francuskie. Roladę posmaruj białkiem, żeby nabrała połysku przy pieczeniu, a po wyjęciu z piekarnika podziel ją na nieduże kawałki. Roladki z ciasta francuskiego serwuj z różnego rodzaju dipami – pasować będą czosnkowy, majonezowy lub paprykowy. Przekąska świetnie sprawdzi się na przyjęcia, także jako przystawka. Smaczna będzie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz też przyrządzić do niej sałatkę z radicchio, rukoli i pomidorów. Smacznego!