Rolady zawijane ze schabu z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rolady zawijane ze schabu z grzybami

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

2

5 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

54 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

50 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

10 sztuk

3 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

3 sztuki

4 łyżki

2 łyżki

3 szklanki

0.3 szklanki

1 łyżka

0.5 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suszone grzyby namoczyć, a potem pokroić w paseczki.

Krok 2

Kotlety trzeba przygotować do robienia rolad spłaszczając je i rozklepując je. Każdy kotlet polać odrobiną oleju, posmarować musztardą, posypać pieprzem, papryką i majerankiem.

Krok 3

Farsz rolady stanowi kawałek skórki razowca, korniszona, suszonego grzybka, wędzonego boczku. Zwinąć rolady tak jak klasyczne rolady wołowe (śląskie). Obwiązać nicią.

Krok 4

Oprószyć papryką, majerankiem i skropić Delikatem w płynie. Rozgrzać olej masłem. Obsmażyć rolady na rumiano. Włożyć do garnka razem z tłuszczem od smażenia, pokrojonymi drobno cebulami, grzybami, Bulionetką i Bulionem grzybowym. Wlać wodę. Dusić z 1 godzinę z lekko uchyloną pokrywką.

Krok 5

Kiedy zrazy są już dobre, a sos się zagotuje - usunąć nici z rolad i przełożyć mięso z powrotem do garnka, doprawić sos do smaku pieprzem, mini kostką Smażona Cebulka, Delikatem, mieloną papryką. Wlać śmietankę. Zagęścić sos błyskawiczną zasmażką ciemną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolady zawijane  ze schabu z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolady zawijane  ze schabu z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolady zawijane  ze schabu z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolady zawijane  ze schabu z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolady zawijane  ze schabu z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolady zawijane  ze schabu z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolady zawijane  ze schabu z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rolady zawijane  ze schabu z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej