Rolady zawijane ze schabu z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rolady zawijane ze schabu z grzybami

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

2

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

56 osób wydrukowało

Pobierz pdf

60 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

4 łyżki

1 szczypta

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

0.5 sztuki

1 sztuka

3 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

3 sztuki

0.3 szklanki

3 sztuki

3 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

10 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suszone grzyby namoczyć, a potem pokroić w paseczki.

Krok 2

Kotlety trzeba przygotować do robienia rolad spłaszczając je i rozklepując je. Każdy kotlet polać odrobiną oleju, posmarować musztardą, posypać pieprzem, papryką i majerankiem.

Krok 3

Farsz rolady stanowi kawałek skórki razowca, korniszona, suszonego grzybka, wędzonego boczku. Zwinąć rolady tak jak klasyczne rolady wołowe (śląskie). Obwiązać nicią.

Krok 4

Oprószyć papryką, majerankiem i skropić Delikatem w płynie. Rozgrzać olej masłem. Obsmażyć rolady na rumiano. Włożyć do garnka razem z tłuszczem od smażenia, pokrojonymi drobno cebulami, grzybami, Bulionetką i Bulionem grzybowym. Wlać wodę. Dusić z 1 godzinę z lekko uchyloną pokrywką.

Krok 5

Kiedy zrazy są już dobre, a sos się zagotuje - usunąć nici z rolad i przełożyć mięso z powrotem do garnka, doprawić sos do smaku pieprzem, mini kostką Smażona Cebulka, Delikatem, mieloną papryką. Wlać śmietankę. Zagęścić sos błyskawiczną zasmażką ciemną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolady zawijane  ze schabu z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolady zawijane  ze schabu z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolady zawijane  ze schabu z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolady zawijane  ze schabu z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolady zawijane  ze schabu z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolady zawijane  ze schabu z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolady zawijane  ze schabu z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rolady zawijane  ze schabu z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sajgonki po chińsku
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej