Rolady zawijane ze schabu z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rolady zawijane ze schabu z grzybami

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

2

5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

55 osób wydrukowało

Pobierz pdf

57 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

4 łyżki

1 szczypta

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

0.5 sztuki

1 sztuka

3 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

3 sztuki

0.3 szklanki

3 sztuki

3 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

10 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suszone grzyby namoczyć, a potem pokroić w paseczki.

Krok 2

Kotlety trzeba przygotować do robienia rolad spłaszczając je i rozklepując je. Każdy kotlet polać odrobiną oleju, posmarować musztardą, posypać pieprzem, papryką i majerankiem.

Krok 3

Farsz rolady stanowi kawałek skórki razowca, korniszona, suszonego grzybka, wędzonego boczku. Zwinąć rolady tak jak klasyczne rolady wołowe (śląskie). Obwiązać nicią.

Krok 4

Oprószyć papryką, majerankiem i skropić Delikatem w płynie. Rozgrzać olej masłem. Obsmażyć rolady na rumiano. Włożyć do garnka razem z tłuszczem od smażenia, pokrojonymi drobno cebulami, grzybami, Bulionetką i Bulionem grzybowym. Wlać wodę. Dusić z 1 godzinę z lekko uchyloną pokrywką.

Krok 5

Kiedy zrazy są już dobre, a sos się zagotuje - usunąć nici z rolad i przełożyć mięso z powrotem do garnka, doprawić sos do smaku pieprzem, mini kostką Smażona Cebulka, Delikatem, mieloną papryką. Wlać śmietankę. Zagęścić sos błyskawiczną zasmażką ciemną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolady zawijane  ze schabu z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolady zawijane  ze schabu z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolady zawijane  ze schabu z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolady zawijane  ze schabu z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolady zawijane  ze schabu z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolady zawijane  ze schabu z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolady zawijane  ze schabu z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rolady zawijane  ze schabu z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej