Rozgrzewająca sałatka w papryce przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rozgrzewająca sałatka w papryce

Autor: Justyna Kopka

ratingratingratingratingrating

1

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

20 gramów

20 gramów

20 gramów

150 gramów

1 szczypta

1 łyżka

1 sztuka

0.5 sztuki

8 sztuk

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bulgur, pęczka i soczewicę gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut, po czym odcedzamy.

Krok 2

Mango kroimy w kostkę.

Krok 3

Migdały drobno siekamy.

Krok 4

Od papryk odcinamy wierzch z ogonkiem i oczyszczamy z gniazd nasiennych.

Krok 5

Mięso dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę lub paseczki i solimy. Cebulę kroimy w piórka. Kawałki kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smażymy wraz z cebulą, co jakiś czas mieszając przez około 4 minuty. Dodajemy przyprawę chili z wędzoną papryką i smażymy przez kolejne 3 minuty, często mieszając aż kurczak ładnie się zarumieni. Dodajemy jeszcze ciepły mix ziaren, mango, migdały i drobno posiekaną kolendrę. Całość delikatnie mieszamy i utrzymujemy na ogniu jeszcze 1-2 minuty.

Krok 6

Gotowym farszem z patelni wypełniamy papryki, układamy na talerzach dekorujemy kolendrą i podajemy wraz z kapeluszami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rozgrzewająca sałatka w papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rozgrzewająca sałatka w papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rozgrzewająca sałatka w papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rozgrzewająca sałatka w papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rozgrzewająca sałatka w papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rozgrzewająca sałatka w papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rozgrzewająca sałatka w papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rozgrzewająca sałatka w papryce - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej