Rozgrzewająca sałatka w papryce przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rozgrzewająca sałatka w papryce

Autor: Justyna Kopka

ratingratingratingratingrating

1

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

20 gramów

20 gramów

20 gramów

150 gramów

1 szczypta

1 łyżka

1 sztuka

0.5 sztuki

8 sztuk

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bulgur, pęczka i soczewicę gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut, po czym odcedzamy.

Krok 2

Mango kroimy w kostkę.

Krok 3

Migdały drobno siekamy.

Krok 4

Od papryk odcinamy wierzch z ogonkiem i oczyszczamy z gniazd nasiennych.

Krok 5

Mięso dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę lub paseczki i solimy. Cebulę kroimy w piórka. Kawałki kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smażymy wraz z cebulą, co jakiś czas mieszając przez około 4 minuty. Dodajemy przyprawę chili z wędzoną papryką i smażymy przez kolejne 3 minuty, często mieszając aż kurczak ładnie się zarumieni. Dodajemy jeszcze ciepły mix ziaren, mango, migdały i drobno posiekaną kolendrę. Całość delikatnie mieszamy i utrzymujemy na ogniu jeszcze 1-2 minuty.

Krok 6

Gotowym farszem z patelni wypełniamy papryki, układamy na talerzach dekorujemy kolendrą i podajemy wraz z kapeluszami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rozgrzewająca sałatka w papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rozgrzewająca sałatka w papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rozgrzewająca sałatka w papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rozgrzewająca sałatka w papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rozgrzewająca sałatka w papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rozgrzewająca sałatka w papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rozgrzewająca sałatka w papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rozgrzewająca sałatka w papryce - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej