Warzywa na patelni z oliwą z oliwek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywa na patelni

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

2 sztuki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię i paprykę pokrój w kostkę

Krok 2

Pomidory sparz we wrzątki i zdejmij z nich skórkę. Pokrój w kostkę.

Krok 3

Na dość dużej patelni rozgrzej oliwę i dodaj warzywa.

Krok 4

Oprósz warzywa Przyprawą do wieprzowiny Knorr. Smaż kilka minut aż warzywa staną się ciepłe. Rada: Nie należy smażyć zbyt długo, bo potrawa zrobi się niesmaczna. Zbyt krótkie smażenie, sprawi jednak, że danie będzie jeszcze zimną, przez co zwykłą sałatką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywa na patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywa na patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywa na patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywa na patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywa na patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywa na patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywa na patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywa na patelniWarzywa na patelni

Nie musisz kupować mrożonych warzyw na patelnię. Spróbuj przygotować własną smakowitą kompozycję. Możesz wykorzystać do tego praktycznie wszystkie sezonowe warzywa. Do wersji podstawowej przepisu potrzebujesz jedynie: cukinii, pomidorów i papryki. Pamiętaj o tym, że młodą cukinię wystarczy umyć i pokroić, natomiast dojrzałą warto obrać ze skórki oraz wykroić pestki z częścią miąższu. Dzięki temu nadal będzie smaczna i nie rozpadnie się podczas smażenia. Nie zapomnij usunąć też nasion z papryki, które mogą nadać daniu gorzki posmak. A jeśli nie lubisz skórki z pomidorów w potrawach, sparz najpierw warzywo wrzątkiem. Wtedy z łatwością ją zdejmiesz. Wszystkie warzywa podsmażone razem na patelni wystarczy doprawić według gustu – na ostro bądź słodko. Przydadzą się szczególnie bazylia, oregano i kolendra lub też posiekana natka pietruszki. Danie serwuj samodzielnie, z ryżem lub kaszą gryczaną. Będzie też doskonale komponować się z chrupkim pieczywem czosnkowym. Warto urozmaicić je dodatkowymi składnikami, np. cebulą, startą marchewką, groszkiem lub kukurydzą. Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis – przyda się niejednokrotnie, kiedy zaskoczą Cię niespodziewani goście.