
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
2 sztuki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinię i paprykę pokrój w kostkę
Krok 2
Pomidory sparz we wrzątki i zdejmij z nich skórkę. Pokrój w kostkę.
Krok 3
Na dość dużej patelni rozgrzej oliwę i dodaj warzywa.
Krok 4
Oprósz warzywa Przyprawą do wieprzowiny Knorr. Smaż kilka minut aż warzywa staną się ciepłe. Rada: Nie należy smażyć zbyt długo, bo potrawa zrobi się niesmaczna. Zbyt krótkie smażenie, sprawi jednak, że danie będzie jeszcze zimną, przez co zwykłą sałatką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywa na patelni
Nie musisz kupować mrożonych warzyw na patelnię. Spróbuj przygotować własną smakowitą kompozycję. Możesz wykorzystać do tego praktycznie wszystkie sezonowe warzywa. Do wersji podstawowej przepisu potrzebujesz jedynie: cukinii, pomidorów i papryki. Pamiętaj o tym, że młodą cukinię wystarczy umyć i pokroić, natomiast dojrzałą warto obrać ze skórki oraz wykroić pestki z częścią miąższu. Dzięki temu nadal będzie smaczna i nie rozpadnie się podczas smażenia. Nie zapomnij usunąć też nasion z papryki, które mogą nadać daniu gorzki posmak. A jeśli nie lubisz skórki z pomidorów w potrawach, sparz najpierw warzywo wrzątkiem. Wtedy z łatwością ją zdejmiesz. Wszystkie warzywa podsmażone razem na patelni wystarczy doprawić według gustu – na ostro bądź słodko. Przydadzą się szczególnie bazylia, oregano i kolendra lub też posiekana natka pietruszki. Danie serwuj samodzielnie, z ryżem lub kaszą gryczaną. Będzie też doskonale komponować się z chrupkim pieczywem czosnkowym. Warto urozmaicić je dodatkowymi składnikami, np. cebulą, startą marchewką, groszkiem lub kukurydzą. Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis – przyda się niejednokrotnie, kiedy zaskoczą Cię niespodziewani goście.