
Składniki
50 dekagramów
30 dekagramów
30 dekagramów
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
1 szczypta
3 szczypty
1 szczypta
4 łyżki
4 szklanki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju przez 4-5 minut wraz z pokrojonym w niedużą kostkę miąższem z dyni.
Krok 2
Dodajemy drobno posiekaną białą część pora oraz chili w paseczkach. Smażymy 5 minut, zalewamy przygotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu bulionem.
Krok 3
Gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę mango (plaster mango zostawiamy do dekoracji). Dokładnie miksujemy blenderem.
Krok 4
Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem, imbirem i pieprzem młotkowanym z kolendrą.
Krok 5
Pestki dyni prażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Zupę nalewamy na talerze. Dekorujemy kleksami śmietany, paseczkami mango i pestkami dyni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej