Sałatka na każdą porę roku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka na każdą porę roku

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

30 dekagramów

4 sztuki

0.5 opakowania

1 opakowanie

200 gramów

4 sztuki

0.5 opakowania

3 łyżki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni podsmażyć lekko osoloną cebulę i pieczarki.

Krok 2

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Jajka ugotować na twardo.

Krok 3

Ogórki, paprykę, jajka posiekać w drobną kostkę.

Krok 4

Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr połącz z 2 łyżkami wody i majonezem.

Krok 5

Wszystkie składniki sałatki połącz i wymieszaj z z sosem. Odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka na każdą porę roku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka na każdą porę roku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka na każdą porę roku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka na każdą porę roku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka na każdą porę roku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka na każdą porę roku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka na każdą porę roku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka na każdą porę roku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej