
Składniki
3 sztuki
4 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj do miękkości. Po ostudzeniu pokrój w większą kostkę.

Krok 2
Sos sałatkowy Knorr połącz z majonezem.

Krok 3
Ogórki pokrój w większą kostkę, a cebulę w drobniejszą.

Krok 4
Selera naciowego obierz, pokrój w paski i sparz gorącą wodą.

Krok 5
Połącz składniki sałatki z ziołowym sosem majonezowym i podawaj.


Dobra rada:
Do sałatki możesz dodać również posiekaną natkę pietruszki, a także grzyby np. pieczarki
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Świąteczna sałatka ziemniaczana
Przygotowania do świąt bywają bardzo pracowite, warto więc poszukać przepisów na dania, które są smaczne, ale nie wymagają dużo czasu ani wyszukanych składników. Taka właśnie jest świąteczna sałatka ziemniaczana. Będziesz do niej potrzebować popularnych warzyw, takich jak: ziemniaki, łodygi selera naciowego oraz czerwona cebula, koniecznie drobno posiekana. Warto użyć twardszej, sałatkowej odmiany ziemniaków, np. vineta, ponieważ po ugotowaniu się nie rozpadną i łatwiej pokroisz je w kostkę. Bardziej intensywny, kwaskowaty smak nadadzą sałatce kiszone ogórki. Wszystkie składniki połączy ze sobą sos czosnkowo-ziołowy zrobiony na bazie majonezu, ewentualnie z odrobiną soku z cytryny. Z ziemniakami świetnie komponuje się tymianek – możesz dodać szczyptę do sosu. Sałatkę ziemniaczaną podaje się na zimno, posypaną kostkami żółtego sera typu ementaler lub gouda. Do dekoracji użyj natki pietruszki albo posiekanego, świeżego koperku. Wypróbuj smaczną sałatkę ziemniaczaną z naszego przepisu.


































