
Składniki
3 sztuki
4 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj do miękkości. Po ostudzeniu pokrój w większą kostkę.

Krok 2
Sos sałatkowy Knorr połącz z majonezem.

Krok 3
Ogórki pokrój w większą kostkę, a cebulę w drobniejszą.

Krok 4
Selera naciowego obierz, pokrój w paski i sparz gorącą wodą.

Krok 5
Połącz składniki sałatki z ziołowym sosem majonezowym i podawaj.


Dobra rada:
Do sałatki możesz dodać również posiekaną natkę pietruszki, a także grzyby np. pieczarki
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Świąteczna sałatka ziemniaczana
Przygotowania do świąt bywają bardzo pracowite, warto więc poszukać przepisów na dania, które są smaczne, ale nie wymagają dużo czasu ani wyszukanych składników. Taka właśnie jest świąteczna sałatka ziemniaczana. Będziesz do niej potrzebować popularnych warzyw, takich jak: ziemniaki, łodygi selera naciowego oraz czerwona cebula, koniecznie drobno posiekana. Warto użyć twardszej, sałatkowej odmiany ziemniaków, np. vineta, ponieważ po ugotowaniu się nie rozpadną i łatwiej pokroisz je w kostkę. Bardziej intensywny, kwaskowaty smak nadadzą sałatce kiszone ogórki. Wszystkie składniki połączy ze sobą sos czosnkowo-ziołowy zrobiony na bazie majonezu, ewentualnie z odrobiną soku z cytryny. Z ziemniakami świetnie komponuje się tymianek – możesz dodać szczyptę do sosu. Sałatkę ziemniaczaną podaje się na zimno, posypaną kostkami żółtego sera typu ementaler lub gouda. Do dekoracji użyj natki pietruszki albo posiekanego, świeżego koperku. Wypróbuj smaczną sałatkę ziemniaczaną z naszego przepisu.