Sałatka ziemniaczana na święta – na Wielkanoc | Przepisy.pl pixel

Świąteczna sałatka ziemniaczana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

84

heart
239 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1586 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1887 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj do miękkości. Po ostudzeniu pokrój w większą kostkę.

Świąteczna  sałatka ziemniaczana   - Krok 1

Krok 2

Sos sałatkowy Knorr połącz z majonezem.

Świąteczna  sałatka ziemniaczana   - Krok 2

Krok 3

Ogórki pokrój w większą kostkę, a cebulę w drobniejszą.

Świąteczna  sałatka ziemniaczana   - Krok 3

Krok 4

Selera naciowego obierz, pokrój w paski i sparz gorącą wodą.

Świąteczna  sałatka ziemniaczana   - Krok 4

Krok 5

Połącz składniki sałatki z ziołowym sosem majonezowym i podawaj.

Świąteczna  sałatka ziemniaczana   - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sałatki możesz dodać również posiekaną natkę pietruszki, a także grzyby np. pieczarki

2

Opinie o przepisie

  • Eryk Lenik

    Eryk Lenik , 27.03.2016

    smaczna 8/10

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczna  sałatka ziemniaczana   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczna  sałatka ziemniaczana   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczna  sałatka ziemniaczana   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczna  sałatka ziemniaczana   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczna  sałatka ziemniaczana   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczna  sałatka ziemniaczana   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczna  sałatka ziemniaczana   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczna  sałatka ziemniaczana   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczna  sałatka ziemniaczana  Świąteczna sałatka ziemniaczana

Przygotowania do świąt bywają bardzo pracowite, warto więc poszukać przepisów na dania, które są smaczne, ale nie wymagają dużo czasu ani wyszukanych składników. Taka właśnie jest świąteczna sałatka ziemniaczana. Będziesz do niej potrzebować popularnych warzyw, takich jak: ziemniaki, łodygi selera naciowego oraz czerwona cebula, koniecznie drobno posiekana. Warto użyć twardszej, sałatkowej odmiany ziemniaków, np. vineta, ponieważ po ugotowaniu się nie rozpadną i łatwiej pokroisz je w kostkę. Bardziej intensywny, kwaskowaty smak nadadzą sałatce kiszone ogórki. Wszystkie składniki połączy ze sobą sos czosnkowo-ziołowy zrobiony na bazie majonezu, ewentualnie z odrobiną soku z cytryny. Z ziemniakami świetnie komponuje się tymianek – możesz dodać szczyptę do sosu. Sałatkę ziemniaczaną podaje się na zimno, posypaną kostkami żółtego sera typu ementaler lub gouda. Do dekoracji użyj natki pietruszki albo posiekanego, świeżego koperku. Wypróbuj smaczną sałatkę ziemniaczaną z naszego przepisu.