
Składniki
260 gramów
70 gramów
260 gramów
150 gramów
40 gramów
20 gramów
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Owoce dokładnie umyj i obierz. Wszystko pokrój w małą kostkę. Daktyle pokrój w plasterki, a orzechy włoskie pokrusz.

Krok 2
Owoce i daktyle przełóż do salaterek i polej jogurtem naturalnym. Udekoruj pokruszonymi orzechami włoskimi.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka owocowa
mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Owoce to świetny składnik fit drugiego śniadania. Są zdrowe, smaczne i szybko można przygotować z nich lekką przekąskę. Nie wiesz, na jakie danie z nimi się zdecydować? Najlepiej zrób z nich sałatkę owocową. Dzięki temu połączysz w jednym posiłku rożne składniki, a więc także wiele witamin i składników odżywczych. Wymieszaj razem pokrojonego w kawałki grejpfruta, gruszki i kiwi. Grejpfruty to owoce szczególnie polecane w diecie odchudzającej, ze względu na niską kaloryczność, niski indeks glikemiczny i korzystny wpływ na przemianę materii. Do sałatki dorzuć także garść winogron. Kwaskowatość owoców przełam dodatkiem suszonych daktyli. Są słodkie, więc zapewnią dawkę energii oraz uzupełnią niedobory potasu. Żeby sałatka stała się jeszcze zdrowsza i bardziej pożywna, dodaj do niej orzechy włoskie, które zapewnią uczucie sytości i dodadzą jej jeszcze więcej witamin. Całość połącz z jogurtem naturalnym. Tak przygotowaną sałatkę owocową zabierz ze sobą do pracy lub szkoły. Spróbuj naszej propozycji na dietetyczne drugie śniadanie!