Sałatka z kaszą gryczaną, ogórkiem i marchewką
łatwe
35 osób zapisało

Składniki
1 szklanka
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotowaną kaszę wsyp do miski. Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Dodaj do kaszy.
Krok 2
Ogórka pokrój wzdłuż na pół, potem w plasterki. Dodaj do miski.
Krok 3
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i trzema łyżkami wody.
Krok 4
Polej sałatkę, wymieszaj i posyp grzankami Knorr.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy 2w1 Sałatka Gyros Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kaszą gryczaną, ogórkiem i marchewką
Kasza gryczana świetnie smakuje pod wieloma postaciami, także na zimno. Delikatna sałatka z jej dodatkiem to smaczna propozycja na kolację lub drugie śniadanie. Do jej przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników. Prócz kaszy należy się zaopatrzyć w ogórka pokrojonego w plastry, startą marchewkę, a także oliwę, na bazie której przyrządza się sos z przyprawą gyros. Potrawę posypuje się grzankami lub można zjeść ją z przyrumienionym w piekarniku chlebem albo świeżym pieczywem. Kasza gryczana świetnie komponuje się z wieloma rodzajami świeżych i gotowanych warzyw. Sałatka będzie więc dobrze smakować urozmaicona pomidorami, papryką w różnych kolorach, oliwkami, brokułami czy kalafiorem lub rzodkiewką. Jej dopełnieniem mogą być też sery. Sprawdzą się zwłaszcza tofu i ser feta. Sałatkę posypuje się świeżymi ziołami – bazylią, natką pietruszki czy kolendrą. Jeśli lubisz delikatne dania z kaszą, ten przepis również przypadnie Ci do gustu. Wypróbuj go i podziel się z nami swoją opinią. Smacznego.