Sałatka z krewetkami i świeżym szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z krewetkami

Autor: Katarzyna Chmielewska

ratingratingratingratingrating

4

88 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 opakowań

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

150 opakowań

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

5 łyżek

1 sztuka

1 opakowanie

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrojone w kostkę papryki, ogórka, ser feta wymieszać w misce. Dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz delikatnie mieszając dodawać (poszarpaną) sałatę, szpinak i roszpunkę - ODSTAWIĆ NA BOK.

Krok 2

Dwa sosy sałatkowe wsypać do miseczki. Dodać odrobinę ciepłej wody i wymieszać. Dolać oliwę oraz sok z cytryny. Wymieszać -ODSTAWIĆ DO LODÓWKI.

Krok 3

KREWETKI obrać z ogonków. Wypłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzać oliwę wrzucić posiekany czosnek a po chwili krewetki. Smażyć mieszając i obracając krewetki około 13-15 minut na średnim ogniu. Na koniec przykryć patelnie, zmniejszyć ogień do minimum i smażyć jeszcze 1-2 minuty.

Krok 4

Do pokrojonych składników w misce dodać wymieszany sos a na sam koniec dodać na górę ciepłe krewetki. SMACZNEGO

Katarzyna Chmielewska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z krewetkamiSałatka z krewetkami

Sałatka ze smażonymi krewetkami to propozycja na pikantną potrawę z dodatkiem dużej ilości świeżych warzyw. Owoce morza (smażone na oliwie i czosnku) mają wyrazisty, głęboki smak, który idealnie współgra z delikatnością oraz soczystością warzyw: czerwonej, zielonej i żółtej papryki, ogórka, sałaty lodowej, roszponki, a także szpinaku. Całość uzupełnia kremowy ser feta i ziołowo-czosnkowy sos sałatkowy. Tak przygotowana sałatka z podawanymi na ciepło krewetkami może stanowić główny punkt Twojego menu podczas wykwintnej kolacji lub przyjęcia albo zamienić się w smaczny codzienny posiłek, np. lunch lub obiad. Serwuj ją z dodatkiem ulubionego pieczywa, posypaną posiekanymi ziołami (np. pietruszką lub bazylią) albo z płatkami parmezanu. Istnieje wiele możliwości podania tej potrawy – w dużej salaterce, w pucharkach, w szklankach z grubego szkła albo ułożoną na liściach sałaty w płaskich miseczkach. Zapoznaj się z przepisem i znajdź swój ulubiony sposób na serwowanie tej sałatki! Życzymy smacznego.