Sałatka z krewetkami

Autor: Katarzyna Chmielewska

ratingratingratingratingrating

4

88 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

5 łyżek

1 opakowanie

1 szczypta

150 opakowań

1 sztuka

1 opakowanie

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

500 opakowań

1 sztuka

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrojone w kostkę papryki, ogórka, ser feta wymieszać w misce. Dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz delikatnie mieszając dodawać (poszarpaną) sałatę, szpinak i roszpunkę - ODSTAWIĆ NA BOK.

Krok 2

Dwa sosy sałatkowe wsypać do miseczki. Dodać odrobinę ciepłej wody i wymieszać. Dolać oliwę oraz sok z cytryny. Wymieszać -ODSTAWIĆ DO LODÓWKI.

Krok 3

KREWETKI obrać z ogonków. Wypłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzać oliwę wrzucić posiekany czosnek a po chwili krewetki. Smażyć mieszając i obracając krewetki około 13-15 minut na średnim ogniu. Na koniec przykryć patelnie, zmniejszyć ogień do minimum i smażyć jeszcze 1-2 minuty.

Krok 4

Do pokrojonych składników w misce dodać wymieszany sos a na sam koniec dodać na górę ciepłe krewetki. SMACZNEGO

0

Opinie o przepisie

Sos sałatkowy czosnkowy Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Sos sałatkowy czosnkowy Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z krewetkamiSałatka z krewetkami

Sałatka ze smażonymi krewetkami to propozycja na pikantną potrawę z dodatkiem dużej ilości świeżych warzyw. Owoce morza (smażone na oliwie i czosnku) mają wyrazisty, głęboki smak, który idealnie współgra z delikatnością oraz soczystością warzyw: czerwonej, zielonej i żółtej papryki, ogórka, sałaty lodowej, roszponki, a także szpinaku. Całość uzupełnia kremowy ser feta i ziołowo-czosnkowy sos sałatkowy. Tak przygotowana sałatka z podawanymi na ciepło krewetkami może stanowić główny punkt Twojego menu podczas wykwintnej kolacji lub przyjęcia albo zamienić się w smaczny codzienny posiłek, np. lunch lub obiad. Serwuj ją z dodatkiem ulubionego pieczywa, posypaną posiekanymi ziołami (np. pietruszką lub bazylią) albo z płatkami parmezanu. Istnieje wiele możliwości podania tej potrawy – w dużej salaterce, w pucharkach, w szklankach z grubego szkła albo ułożoną na liściach sałaty w płaskich miseczkach. Zapoznaj się z przepisem i znajdź swój ulubiony sposób na serwowanie tej sałatki! Życzymy smacznego.