Sałatka z krewetkami i świeżym szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sałatka z krewetkami

Autor: Katarzyna Chmielewska

ratingratingratingratingrating

4

88 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 opakowań

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

150 opakowań

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

5 łyżek

1 sztuka

1 opakowanie

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrojone w kostkę papryki, ogórka, ser feta wymieszać w misce. Dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz delikatnie mieszając dodawać (poszarpaną) sałatę, szpinak i roszpunkę - ODSTAWIĆ NA BOK.

Krok 2

Dwa sosy sałatkowe wsypać do miseczki. Dodać odrobinę ciepłej wody i wymieszać. Dolać oliwę oraz sok z cytryny. Wymieszać -ODSTAWIĆ DO LODÓWKI.

Krok 3

KREWETKI obrać z ogonków. Wypłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzać oliwę wrzucić posiekany czosnek a po chwili krewetki. Smażyć mieszając i obracając krewetki około 13-15 minut na średnim ogniu. Na koniec przykryć patelnie, zmniejszyć ogień do minimum i smażyć jeszcze 1-2 minuty.

Krok 4

Do pokrojonych składników w misce dodać wymieszany sos a na sam koniec dodać na górę ciepłe krewetki. SMACZNEGO

Katarzyna Chmielewska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z krewetkamiSałatka z krewetkami

Sałatka ze smażonymi krewetkami to propozycja na pikantną potrawę z dodatkiem dużej ilości świeżych warzyw. Owoce morza (smażone na oliwie i czosnku) mają wyrazisty, głęboki smak, który idealnie współgra z delikatnością oraz soczystością warzyw: czerwonej, zielonej i żółtej papryki, ogórka, sałaty lodowej, roszponki, a także szpinaku. Całość uzupełnia kremowy ser feta i ziołowo-czosnkowy sos sałatkowy. Tak przygotowana sałatka z podawanymi na ciepło krewetkami może stanowić główny punkt Twojego menu podczas wykwintnej kolacji lub przyjęcia albo zamienić się w smaczny codzienny posiłek, np. lunch lub obiad. Serwuj ją z dodatkiem ulubionego pieczywa, posypaną posiekanymi ziołami (np. pietruszką lub bazylią) albo z płatkami parmezanu. Istnieje wiele możliwości podania tej potrawy – w dużej salaterce, w pucharkach, w szklankach z grubego szkła albo ułożoną na liściach sałaty w płaskich miseczkach. Zapoznaj się z przepisem i znajdź swój ulubiony sposób na serwowanie tej sałatki! Życzymy smacznego.