
Składniki
1 opakowanie
3 łyżki
1 sztuka
1 puszka
1 opakowanie
300 gramów
100 gramów
2 sztuki
100 gramów
100 gramów
1 pęczek
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szynkę, czerwoną cebulę i suszone pomidory pokrój w cienkie paseczki i wymieszaj ze sobą. Ser zetrzyj na tarce. Lubczyk posiekaj i połącz go z rukolą.

Krok 2
W misce wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny, ketchup, oliwę z oliwek oraz sos sałatkowy Knorr. Do sosu wmieszaj sałatę rukolę razem z lubczykiem.

Krok 3
Rukolę przełóż do słoika. Na sałatę połóż pozostałe wymieszane składniki (szynkę, ser, pomidory, cebulę, seler). Na wierzch nałóż grubą warstwę majonezu. Całość oprósz z wierzchu świeżo zmielonym pieprzem.


Dobra rada:
Szynkę możesz zastąpić wędzonymi piersiami kurczaka.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z szynką i selerem
Wędlina i marynowane warzywa – jeśli lubisz tego typu połączenia, przyrządź sałatkę z szynką oraz selerem i podaj ją w niecodzienny sposób. Jej przygotowanie rozpocznij od pokrojenia szynki konserwowej, czerwonej cebuli oraz suszonych pomidorów. Ser żółty zetrzyj na tarce, a rukolę i lubczyk wymieszaj. Następnie przygotuj sos, który będzie dość gęsty, a jednocześnie bardzo wyrazisty. Połącz oliwę, ketchup, sok z cytryny i sos sałatkowy paprykowo-ziołowy z białym pieprzem. Polej tak przygotowanym dressingiem rukolę z lubczykiem i umieść je na dnie słoika. Na nich poukładaj warzywa, mięso oraz ser, a potem przykryj dużą łyżką majonezu. Jako wykończenie potrawy użyj świeżo zmielonego pieprzu, posiekanego szczypiorku lub kilku listków bazylii. Sałatka będzie również świetnie smakować, jeśli szynkę zastąpisz wędzonymi piersiami z kurczaka. Masz ochotę na to apetyczne danie zaserwowane w modny sposób? Skorzystaj z podanego przez nas przepisu i przyrządź je na kolację lub specjalną okazję! Smacznego.