Sałatka z szynką i selerem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z szynką i selerem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
218 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

268 osób wydrukowało

Pobierz pdf

482 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

3 łyżki

1 sztuka

1 puszka

1 opakowanie

300 gramów

100 gramów

2 sztuki

100 gramów

100 gramów

1 pęczek

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szynkę, czerwoną cebulę i suszone pomidory pokrój w cienkie paseczki i wymieszaj ze sobą. Ser zetrzyj na tarce. Lubczyk posiekaj i połącz go z rukolą.

Sałatka z szynką i selerem - Krok 1

Krok 2

W misce wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny, ketchup, oliwę z oliwek oraz sos sałatkowy Knorr. Do sosu wmieszaj sałatę rukolę razem z lubczykiem.

Sałatka z szynką i selerem - Krok 2

Krok 3

Rukolę przełóż do słoika. Na sałatę połóż pozostałe wymieszane składniki (szynkę, ser, pomidory, cebulę, seler). Na wierzch nałóż grubą warstwę majonezu. Całość oprósz z wierzchu świeżo zmielonym pieprzem.

Sałatka z szynką i selerem - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Szynkę możesz zastąpić wędzonymi piersiami kurczaka.

1

Opinie o przepisie

  • Maciek

    Maciek , 17.11.2023

    Lubię takie proste i szybkie przepisy. W tej sałatce mamy niewiele krojenia, a jaki smak. :) Często robię na lunch do pracy. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z szynką i selerem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z szynką i selerem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z szynką i selerem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z szynką i selerem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z szynką i selerem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z szynką i selerem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z szynką i selerem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z szynką i selerem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z szynką i seleremSałatka z szynką i selerem

Wędlina i marynowane warzywa – jeśli lubisz tego typu połączenia, przyrządź sałatkę z szynką oraz selerem i podaj ją w niecodzienny sposób. Jej przygotowanie rozpocznij od pokrojenia szynki konserwowej, czerwonej cebuli oraz suszonych pomidorów. Ser żółty zetrzyj na tarce, a rukolę i lubczyk wymieszaj. Następnie przygotuj sos, który będzie dość gęsty, a jednocześnie bardzo wyrazisty. Połącz oliwę, ketchup, sok z cytryny i sos sałatkowy paprykowo-ziołowy z białym pieprzem. Polej tak przygotowanym dressingiem rukolę z lubczykiem i umieść je na dnie słoika. Na nich poukładaj warzywa, mięso oraz ser, a potem przykryj dużą łyżką majonezu. Jako wykończenie potrawy użyj świeżo zmielonego pieprzu, posiekanego szczypiorku lub kilku listków bazylii. Sałatka będzie również świetnie smakować, jeśli szynkę zastąpisz wędzonymi piersiami z kurczaka. Masz ochotę na to apetyczne danie zaserwowane w modny sposób? Skorzystaj z podanego przez nas przepisu i przyrządź je na kolację lub specjalną okazję! Smacznego.