Sałatka z tortellini i szparagami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z tortellini i szparagami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

1 pęczek

1 pęczek

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj i ostudź.

Krok 2

Szczypiorek pokrój w słupki, cebulę posiekaj.

Krok 3

Szparagi zielone obierz z łusek i odetnij zdrewniałą końcówkę, sparz w gorącej osolonej wodzie ok. 5 min. Pokrój w grube plastry pozostawiając główki do dekoracji.

Krok 4

Białe szparagi obierz obieraczką, odetnij zdrewniałą końcówkę. Sparz w wodzie z solą i cukrem ok 5 min. Pokrój w plastry pod lekkim kątem.

Krok 5

Połącz makaron z cebulą i szparagami.

Krok 6

Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj zawartość opakowania Knorr z majonezem oraz startym serem.

Krok 7

Sałatkę polej sosem i podawaj udekorowaną szczypiorkiem oraz główkami szparagów. Możesz dodać grzanki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z tortellini i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z tortellini i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z tortellini i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z tortellini i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z tortellini i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z tortellini i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z tortellini i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z tortellini i szparagami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne. Nie zwlekajcie – weźcie go na kulinarny warsztat, gdy tylko te przysmaki pojawią się na straganach.

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z tortellini i szparagamiSałatka z tortellini i szparagami

Tortellini stanowi smaczny dodatek do mięs i warzyw serwowanych w gęstych sosach. Nadziewane włoskie pierożki świetnie sprawdzają się też na zimno, np. jako bazowy składnik sałatek. Podane ze szparagami i cebulą, z czosnkowym sosem z dodatkiem sera żółtego, smakują doskonale. W takiej formie mogą stanowić elegancką przekąskę podczas przyjęcia lub szybką kolację. Sałatka z tortellini ze szparagami opiera się na makaronie z mięsnym nadzieniem. Można ją jednak przygotować także w wersji wegetariańskiej, wybierając pierożki faszerowane grzybami, serem lub szpinakiem. Aby szparagi zachowały jędrność i były też przy tym odpowiednio miękkie, należy je sparzyć. Odcięte od nich główki wykorzystuje się do dekoracji sałatki. Sprawdzą się w tej roli również świeże zioła, pomidorki koktajlowe lub karbowana sałata. Jako dodatek podawaj do potrawy ziołowe lub czosnkowe grzanki. Pasować będą też włoskie paluszki grissini lub świeże pieczywo. Przygotuj to wyśmienite danie na bazie włoskich tortellini, wykorzystując podany przepis.