
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
3 łyżki
1 pęczek
1 pęczek
1 sztuka
2 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj i ostudź.
Krok 2
Szczypiorek pokrój w słupki, cebulę posiekaj.
Krok 3
Szparagi zielone obierz z łusek i odetnij zdrewniałą końcówkę, sparz w gorącej osolonej wodzie ok. 5 min. Pokrój w grube plastry pozostawiając główki do dekoracji.
Krok 4
Białe szparagi obierz obieraczką, odetnij zdrewniałą końcówkę. Sparz w wodzie z solą i cukrem ok 5 min. Pokrój w plastry pod lekkim kątem.
Krok 5
Połącz makaron z cebulą i szparagami.
Krok 6
Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj zawartość opakowania Knorr z majonezem oraz startym serem.
Krok 7
Sałatkę polej sosem i podawaj udekorowaną szczypiorkiem oraz główkami szparagów. Możesz dodać grzanki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z tortellini i szparagami
Tortellini stanowi smaczny dodatek do mięs i warzyw serwowanych w gęstych sosach. Nadziewane włoskie pierożki świetnie sprawdzają się też na zimno, np. jako bazowy składnik sałatek. Podane ze szparagami i cebulą, z czosnkowym sosem z dodatkiem sera żółtego, smakują doskonale. W takiej formie mogą stanowić elegancką przekąskę podczas przyjęcia lub szybką kolację. Sałatka z tortellini ze szparagami opiera się na makaronie z mięsnym nadzieniem. Można ją jednak przygotować także w wersji wegetariańskiej, wybierając pierożki faszerowane grzybami, serem lub szpinakiem. Aby szparagi zachowały jędrność i były też przy tym odpowiednio miękkie, należy je sparzyć. Odcięte od nich główki wykorzystuje się do dekoracji sałatki. Sprawdzą się w tej roli również świeże zioła, pomidorki koktajlowe lub karbowana sałata. Jako dodatek podawaj do potrawy ziołowe lub czosnkowe grzanki. Pasować będą też włoskie paluszki grissini lub świeże pieczywo. Przygotuj to wyśmienite danie na bazie włoskich tortellini, wykorzystując podany przepis.