Sałatka z tortellini i szparagami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z tortellini i szparagami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

1 pęczek

1 pęczek

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj i ostudź.

Krok 2

Szczypiorek pokrój w słupki, cebulę posiekaj.

Krok 3

Szparagi zielone obierz z łusek i odetnij zdrewniałą końcówkę, sparz w gorącej osolonej wodzie ok. 5 min. Pokrój w grube plastry pozostawiając główki do dekoracji.

Krok 4

Białe szparagi obierz obieraczką, odetnij zdrewniałą końcówkę. Sparz w wodzie z solą i cukrem ok 5 min. Pokrój w plastry pod lekkim kątem.

Krok 5

Połącz makaron z cebulą i szparagami.

Krok 6

Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj zawartość opakowania Knorr z majonezem oraz startym serem.

Krok 7

Sałatkę polej sosem i podawaj udekorowaną szczypiorkiem oraz główkami szparagów. Możesz dodać grzanki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z tortellini i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z tortellini i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z tortellini i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z tortellini i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z tortellini i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z tortellini i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z tortellini i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z tortellini i szparagami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Pulpety z kapustą
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z tortellini i szparagamiSałatka z tortellini i szparagami

Tortellini stanowi smaczny dodatek do mięs i warzyw serwowanych w gęstych sosach. Nadziewane włoskie pierożki świetnie sprawdzają się też na zimno, np. jako bazowy składnik sałatek. Podane ze szparagami i cebulą, z czosnkowym sosem z dodatkiem sera żółtego, smakują doskonale. W takiej formie mogą stanowić elegancką przekąskę podczas przyjęcia lub szybką kolację. Sałatka z tortellini ze szparagami opiera się na makaronie z mięsnym nadzieniem. Można ją jednak przygotować także w wersji wegetariańskiej, wybierając pierożki faszerowane grzybami, serem lub szpinakiem. Aby szparagi zachowały jędrność i były też przy tym odpowiednio miękkie, należy je sparzyć. Odcięte od nich główki wykorzystuje się do dekoracji sałatki. Sprawdzą się w tej roli również świeże zioła, pomidorki koktajlowe lub karbowana sałata. Jako dodatek podawaj do potrawy ziołowe lub czosnkowe grzanki. Pasować będą też włoskie paluszki grissini lub świeże pieczywo. Przygotuj to wyśmienite danie na bazie włoskich tortellini, wykorzystując podany przepis.