
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
3 łyżki
1 pęczek
1 pęczek
1 sztuka
2 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj i ostudź.
Krok 2
Szczypiorek pokrój w słupki, cebulę posiekaj.
Krok 3
Szparagi zielone obierz z łusek i odetnij zdrewniałą końcówkę, sparz w gorącej osolonej wodzie ok. 5 min. Pokrój w grube plastry pozostawiając główki do dekoracji.
Krok 4
Białe szparagi obierz obieraczką, odetnij zdrewniałą końcówkę. Sparz w wodzie z solą i cukrem ok 5 min. Pokrój w plastry pod lekkim kątem.
Krok 5
Połącz makaron z cebulą i szparagami.
Krok 6
Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj zawartość opakowania Knorr z majonezem oraz startym serem.
Krok 7
Sałatkę polej sosem i podawaj udekorowaną szczypiorkiem oraz główkami szparagów. Możesz dodać grzanki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z tortellini i szparagami
Tortellini stanowi smaczny dodatek do mięs i warzyw serwowanych w gęstych sosach. Nadziewane włoskie pierożki świetnie sprawdzają się też na zimno, np. jako bazowy składnik sałatek. Podane ze szparagami i cebulą, z czosnkowym sosem z dodatkiem sera żółtego, smakują doskonale. W takiej formie mogą stanowić elegancką przekąskę podczas przyjęcia lub szybką kolację. Sałatka z tortellini ze szparagami opiera się na makaronie z mięsnym nadzieniem. Można ją jednak przygotować także w wersji wegetariańskiej, wybierając pierożki faszerowane grzybami, serem lub szpinakiem. Aby szparagi zachowały jędrność i były też przy tym odpowiednio miękkie, należy je sparzyć. Odcięte od nich główki wykorzystuje się do dekoracji sałatki. Sprawdzą się w tej roli również świeże zioła, pomidorki koktajlowe lub karbowana sałata. Jako dodatek podawaj do potrawy ziołowe lub czosnkowe grzanki. Pasować będą też włoskie paluszki grissini lub świeże pieczywo. Przygotuj to wyśmienite danie na bazie włoskich tortellini, wykorzystując podany przepis.
























