Serduszko walentynkowe <tort>

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt biały:

3 sztuki

3 łyżki

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

biszkopt kakaowy:

3 sztuki

3 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

biszkopt z czekoladą:

3 sztuki

3 łyżki

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.25 opakowania

krem:

null gramów

null gramów

null gramów

null gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, żółtka mieszamy dokładnie w miseczce z proszkiem do pieczenia i octem, białka miksujemy z odrobiną soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, miksujemy, potem porcjami dodajemy przygotowane żółtka miksując, następnie dodajemy stopniowo mąkę miksując na wolnych obrotach.

Krok 2

Tak przygotowany biszkopt wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą (lub mąką) formę w kształcie serca. Pieczemy w temp. 175* ok. 15-20 minut.

Krok 3

Podobnie postępujemy przy pieczeniu kolejnych biszkoptów.

Krok 4

Do biszkoptu kakaowego dodajemy 2 łyżki mąki zmieszane z 1 łyżką kakao.

Krok 5

Do biszkoptu z czekoladą na końcu dodajemy startą na grubych oczkach czekoladę (ja używam do rozdrobnienia czekolady nożyka - wychodzą wiórki - jedne drobne, inne grubsze).

Krok 6

Biszkopty na torty piekę zawsze dzień wcześniej.

Krok 7

Jeden biszkopt układam na paterze, na której tort będzie podawany, nasączam (tym razem gorącą wodą z dodatkiem olejku migdałowego), na to jeden krem (część pozostawiam do obłożenia boków tortu i dekoracji), kolejny biszkopt, nasączam, na to krem drugi, kolejny biszkopt, nasączam.

Krok 8

Smaruję boki i wierzch tortu wybranym kremem. Ozdabiam wg własnego pomysłu.

Krok 9

Kremy gotowe np. Dr. Oetker: do tego tortu wybrałam krem czekoladowy i orzechowy.

Krok 10

Do kremów potrzebujemy mleka i margaryny Kasi. Do kremu orzechowego dodałam jeszcze zmielone orzechy włoskie.

Krok 11

Krem czekoladowy możemy modyfikować wg własnego pomysłu (czasem dodaję wiśnie w żelu własnej roboty, brzoskwinie z puszki, wiórki czekolady itd). Tym razem nie dodałam nic prócz 5 dkg miękkiej Kasi.

Krok 12

Do ozdobienia wykorzystałam sztuczny marcepan.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Serduszko walentynkowe <tort> - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Serduszko walentynkowe <tort> - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Serduszko walentynkowe <tort> - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Serduszko walentynkowe <tort> - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Serduszko walentynkowe <tort> - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Serduszko walentynkowe <tort> - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Serduszko walentynkowe <tort> - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Jeż
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej