Sernik Ireny

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1516

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

64 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

44 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1.5 szklanki

0.5 szklanki

1 sztuka

12.5 dekagrama

1 łyżka

1 łyżeczka

masa serowa:

1 kilogram

25 dekagramów

25 dekagramów

4 sztuki

2 opakowania

10 dekagramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść i włożyć na godzinę do lodówki.

Krok 2

Ser zemleć.

Krok 3

„Kasię” utrzeć z cukrem i żółtkami.

Krok 4

Dodawać po łyżce ser i budynie w proszku.

Krok 5

Na końcu delikatnie wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek.

Krok 6

Dodać rodzynki i skórkę.

Krok 7

Formę wyłożyć papierem do pieczenia.

Krok 8

Ciasto podzielić na dwie części.

Krok 9

Jedną zetrzeć „na pazurkach” na dno blachy.

Krok 10

Rozprowadzić równomiernie masę serową, a na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.

Krok 11

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok. 60 min.

Krok 12

Posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik Ireny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik Ireny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik Ireny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik Ireny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik Ireny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik Ireny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik Ireny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sernik Wielkanocny
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej