Sernik kokosowy pieczony – z mlekiem i wiórkami | Przepisy.pl pixel

Sernik kokosowy

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

259

heart
1323 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2824 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6524 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 sztuki

0.75 szklanki

2 opakowania

1 szklanka

5 łyżek

posypka:

1 łyżka

6 łyżek

4 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ucieramy z cukrem.

Sernik kokosowy - Krok 1

Krok 2

Dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce twaróg ciągle miksując. Wrzucamy również wiórki kokosowe. Miksujemy do połączenia składników.

Sernik kokosowy - Krok 2

Krok 3

Budynie mieszamy z mlekiem w miseczce. Dodajemy go do sernika. Ponownie miksujemy.

Sernik kokosowy - Krok 3

Krok 4

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę. Sernik pieczemy przez ok. 60 min.

Sernik kokosowy - Krok 4

Krok 5

Na patelni roztapiamy masło. Wrzucamy 5 łyżek wiórków kokosowych i cukier. Wlewamy wodę. Podsmażamy na średnim ogniu na złocisty kolor.

Sernik kokosowy - Krok 5

Krok 6

Upieczony sernik studzimy w piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Na wierzch przekładamy podsmażone wiórki kokosowe. Całość posypujemy dodatkowo 1 łyżką surowych wiórków kokosowych.

Sernik kokosowy - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Zosia

    Zosia , 26.09.2021

    Czy mleko ma być zimne czy pod grzane?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • malgorzata palkowska

    malgorzata palkowska , 05.09.2020

    pierwszy raz piekłam sernik jest przepyszny

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik kokosowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik kokosowySernik kokosowy

Na liście zakupów pierwsze miejsce zajął twaróg? W takim razie wiadomo, co się święci w kuchni – wszyscy domownicy będą z niecierpliwością wyczekiwać degustacji wybornego sernika. Niech tym razem nieco zaskoczy ich połączeniem kokosowych i waniliowych akcentów.

Dla kogo?

Na zrobienie sernika kokosowego trzeba zarezerwować trochę czasu, ale cierpliwość zostanie wynagrodzona upragnionym smakiem własnoręcznie przygotowanego wypieku.

Na jaką okazję?

Pasuje do każdych okoliczności. Sylwestrowy bal, bożonarodzeniowe spotkanie z bliskimi, impreza urodzinowa albo letnie garden party to dla niego odpowiednie scenerie.

Czy wiesz, że?

Nietypową odmianą sernika jest pascha – deser na zimno, podawany w wielu domach w czasie Wielkanocy.

Dla urozmaicenia:

Sernik kokosowy można serwować ze słodkim sosem karmelowym, brzoskwiniowym albo malinowym.