SERNIK Z CZARNĄ PORZECZKĄ

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

580

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 łyżeczka

1 szklanka

2 szklanki

3 sztuki

masa serowa:

7 sztuk

1 opakowanie

1 kilogram

1

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i podzielić na 2 części, schłodzić w lodówce.

Krok 2

Przygotować masę serową. Oddzielić białka od żółtek. Kasię utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodawać po łyżce sera, ciągle ucierając. Do gotowej masy wsypać budyń i znowu utrzeć.

Krok 3

Ubić na sztywno białka z odrobiną soli, dodając dodatkowe 3, które zostały z kruchego ciasta. Do masy serowej dodawać ubitą pianę, delikatnie mieszać wtłaczając powietrze, aby masa serowa była puszysta.

Krok 4

Wyjąć jedną część ciasta i zetrzeć na blaszkę na tarce, na grubych oczkach. Lekko docisnąć.

Krok 5

Rozprowadzić cienką warstwę marmolady porzeczkowej lub posypać owocami czarnej porzeczki.

Krok 6

Na owoce wykładamy masę serową.

Krok 7

Na wierzch ścieramy na tarce drugą część schłodzonego ciasta.

Krok 8

Pieczemy ok. 45-60 min. w temperaturze 180 - 190° C.

Krok 9

Po ostudzeniu możemy polać polewą czekoladową lub posypać pudrem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej