Sernik z rabarbarem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

14

92 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

226 osób wydrukowało

Pobierz pdf

354 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

125 gramów

1 łyżka

2 sztuki

150 gramów

50 gramów

1 łyżeczka

masa:

150 gramów

500 gramów

4 sztuki

150 gramów

2 łyżki

750 gramów

100 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.

Krok 2

Kasię utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę.

Krok 3

Dalej ucierając dodaj jajka, mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

Krok 4

Napełnij ciastem okrągłą formę wysmarowaną Kasią i piecz je przez 20 minut.

Krok 5

Rabarbar umyj, osusz i pokrój.

Krok 6

Oddziel żółtka od białek.

Krok 7

Kasię utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami.

Krok 8

Białka ubij na sztywną pianę.

Krok 9

Do masy dodaj twaróg, następnie mąkę ziemniaczaną, pianę i rabarbar.

Krok 10

Posmaruj ciasto masą twarogową i piecz dalsze 50 minut.

Krok 11

Po upieczeniu pozostaw w wyłączonym piekarniku jeszcze 10 minut.

Krok 12

Posyp cukrem pudrem.

3

Opinie o przepisie

  • Urszula Kloska

    Urszula Kloska, 05.05.2016

    Pyszności aż ślinka cieknie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Zając

    Rafał Zając, 04.05.2016

    Lubie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Gajor

    Zofia Gajor, 04.05.2016

    To jest dobre i ciekawe ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Granatowy sernik
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik z rabarbaremSernik z rabarbarem

Sernik z tego przepisu to połączenie kruchego ciasta, śmietankowego sera, a także warzywnego akcentu w postaci rabarbaru. Taki wypiek będzie idealnym deserem w sezonie na nowalijki. Zacznij od przygotowania kruchego spodu z kostki do pieczenia, jajek, proszku do pieczenia oraz dwóch rodzajów mąki: pszennej i ziemniaczanej. Kostkę utrzyj z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj do niej pozostałe składniki, cały czas ucierając. Przełóż ciasto do tortownicy i podpiecz. Aby przyrządzić masę twarogową, utrzyj kostkę do pieczenia z cukrem i żółtkami. Dodaj kilkukrotnie zmielony twaróg o niskiej zawartości tłuszczu, klasyczny i waniliowy cukier, a także mąkę ziemniaczaną, która zapewni masie odpowiednią konsystencję. Na koniec umieść w masie pokrojony w kostkę rabarbar oraz delikatnie połącz całość z białkami ubitymi na sztywną pianę. Masę twarogową wyłóż na podpieczony wcześniej kruchy spód. Na wierzchu ułóż jako dekorację kilka kawałków rabarbaru. Gotowy wypiek oprósz cukrem pudrem. Koniecznie upiecz sernik z rabarbarem według naszego przepisu.