Sernik z wiśniami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

15

28 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

497 osób wydrukowało

Pobierz pdf

253 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

4 sztuki

3 łyżki

3 łyżki

1 szklanka

2 łyżeczki

3 szklanki

masa serowa:

1 kilogram

6 sztuk

1 opakowanie

1 szklanka

1 opakowanie

1 łyżka

1 sztuka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Mąkę, przesiewany przez sito do miski. Dodajemy kakao, proszek do pieczenia, cukier, żółtka, pokrojoną na mniejsze części Kasię oraz śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, które następnie dzielimy na dwie równe części i zawijamy w folię spożywczą. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki celem schłodzenia. Masa serowa: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Kasię, cukier i żółtka ucieramy mikserem na gładką masę. Następnie dodajemy ser, skórkę otartą z 1 cytryny, a pod koniec ucierania budyń i proszek do pieczenia. Na sam koniec dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy masę łyżką do całkowitego połączenia składników. Połową schłodzonego ciasta wylepiamy dno wcześniej wysmarowanej i obsypanej bułką tartą blachy (360x245x60). Na ciasto wylewamy masę serową. Na masie układamy odsączone wiśnie, a na wierzch ścieramy na tarce drugą cześć ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 70 minut. Sernik kroimy po całkowitym wystudzeniu.

1

Opinie o przepisie

  • Honorata Kielczyk

    Honorata Kielczyk , 03.03.2018

    pychota :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sernik kokosowy
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik z wiśniamiSernik z wiśniami

Trwają spory dotyczącego tego, czy sernik w nadzieniu powinien mieć rodzynki, czy nie, ale jedno jest pewne – to ciasto, któremu trudno się uprzeć. Puszysty ser i delikatny spód sprawiają, że jest deserem rozchwytywanym niezależnie od okazji. Popisowy sernik z wiśniami to gratka dla każdego łasucha.

Dla kogo?

Owocowe akcenty w serniku pieczonym z wiśniami pokochają wszystkie osoby, ceniące niebanalne smaki. Niezwykle przyjemna odmiana dla wszystkich, którzy w kuchni lubią apetyczne kombinacje.

Na jaką okazję?

Sernik na ciemnym spodzie z wiśniami wygląda bardzo efektownie, więc można podawać go nawet podczas ważnych uroczystości. Święta, urodziny, imieniny, rocznice ślubu – za każdym razem robi doskonałe wrażenie.

Czy wiesz, że?

Do ciasta najlepiej wybierać twaróg tłusty lub półtłusty. Te produkty zapewnią sernikowi pożądaną, kremową konsystencję.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chodzi o dekorację, każdy może w dowolny sposób wzbogacić przepis na sernik z wiśniami. Wypróbujcie umieszczenie na wierzchu kokosowych wiórek lub listków mięty.