Śledzie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śledzie

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

5

7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

500 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledziki wyciągamy z zalewy (nie wylewamy zalewy), każdy kroimy na trzy równe części. Układamy w pojemniku. 2 cebule kroimy w półplasterki, sparzamy wrzątkiem, gdy wystygnie dokładamy ją do śledzi, dosypujemy garść pieprzu kolorowego i wciskamy sok z połowy cytryny.

Krok 2

Następnie wlewamy zalewę spod śledzi. Całość zamykamy i do lodówki niech się "przegryzie". Ja przygotowuję te śledzie dzień wcześniej i przez noc dochodzą sobie do siebie. Stają się aromatyczny, po prostu palce lizać

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledzie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej