Ślimaczki drożdżowe z powidłami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

168

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 łyżek

1 szczypta

1 kilogram

2 sztuki

2 sztuki

2 szklanki

1 opakowanie

150 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozpuścić w pół szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z dodatkiem Kasi, zaparzyć przesianą mąkę połączoną z cukrem i solą, wyrabiać, następnie dodać rozpuszczone drożdże i jaja. Wyrabiać około 10 minut, odstawić do wyrośnięcia.

Krok 2

Wyrośnięte ciasto podzielić na części - każdą z nich rozwałkować na placek około 4-8 mm, posmarować powidłami, zwinąć w roladę i pociąć na około 2-4 cm krążki.

Krok 3

Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym żółtkiem.Piec w tem 180 c, do uzyskania złotego koloru

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej