Ślimaczki drożdżowe z powidłami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

223

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 kilogram

2 szklanki

2 sztuki

2 sztuki

150 gramów

5 łyżek

1 szczypta

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozpuścić w pół szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z dodatkiem Kasi, zaparzyć przesianą mąkę połączoną z cukrem i solą, wyrabiać, następnie dodać rozpuszczone drożdże i jaja. Wyrabiać około 10 minut, odstawić do wyrośnięcia.

Krok 2

Wyrośnięte ciasto podzielić na części - każdą z nich rozwałkować na placek około 4-8 mm, posmarować powidłami, zwinąć w roladę i pociąć na około 2-4 cm krążki.

Krok 3

Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym żółtkiem.Piec w tem 180 c, do uzyskania złotego koloru

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ślimaczki drożdżowe z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ślimaczki drożdżowe z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ślimaczki drożdżowe z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ślimaczki drożdżowe z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ślimaczki drożdżowe z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ślimaczki drożdżowe z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ślimaczki drożdżowe z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej