Ślimaczki z boczkiem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

23

243 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

264 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

333 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

1 sztuka

1 łyżka

0.5 łyżeczki

200 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj mikserem mąkę, sól, Kasię, jajko i śmietanę.

Krok 2

Ciasto przełóż na podsypany mąka stół i szybko zagnieć.

Krok 3

Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.

Krok 4

Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości kilku milimetrów.

Krok 5

Plastry boczku pozbaw chrząstek i skóry.

Krok 6

Ułóż je na cieście i dociśnij, jeszcze raz wałkując.

Krok 7

Ciasto potnij na paski o bokach 1x25cm, a następnie pozwijaj jak ślimaczki boczkiem do środka.

Krok 8

Ślimaczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, lekko przygnieć palcami i piecz około 20 minut w 180 st. C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ślimaczki z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ślimaczki z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ślimaczki z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ślimaczki z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ślimaczki z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ślimaczki z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ślimaczki z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

Zobacz również