Przekąski z ciasta francuskiego z serem i szynką | Przepisy.pl pixel

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką - VIDEO

i ananasem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

heart
376 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

348 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1081 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 opakowania

1 łyżka

3 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

4 plastry

6 plastrów

1 puszka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasta francuskie rozwałkuj na grubość ok 2-3 mm i rozłóż na pergaminie. Ananasa pokrój w cienkie plasterki. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z majonezem i przyprawą Knorr.

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Ciasta francuskie posmaruj sosem i połóż plasterki szynki, sera i ananasa.

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Zwiń ściśle ciasto francuskie tak aby powstała rolada.

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Pokrój roladę w plastry grubości 2,5cm. Powstałe ślimaki ułóż płasko na blaszce z piekarnika wyłożonej pergaminem i piecz w 180 stopniach przez 20-25 minut.

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką - VIDEO - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Upieczone i chrupiące ślimaki posmaruj roztopionym masłem, posyp solą morską  i podawaj lekko ciepłe.

1

Opinie o przepisie

  • Anna

    Anna , 02.12.2021

    Bez tej przekąski nie wyobrażam sobie spotkania ze znajomymi. Przepyszne i ekspresowe, idealne!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką - VIDEOŚlimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką - VIDEO

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką to ekspresowa w przygotowaniu i bardzo dobra przekąska – nie tylko na imprezę. Możesz je zabrać praktycznie wszędzie, a ich przechowywanie wcale nie jest problematyczne. Ciekawie się prezentują, a smakują jeszcze lepiej!

Dla kogo?

Ciężko byłoby chyba znaleźć osobę, która odmówiłaby skosztowania tak ciekawego dania. Wygląda na to, że jest prawdziwie uniwersalną propozycją i powinno posmakować naprawdę każdemu.

Na jaką okazję?

Ślimaczki z ciasta francuskiego możesz przygotować na przyjęcie. Takiej przekąsce nikt się nie oprze i gwarantujemy, że zniknie z talerzy w mgnieniu oka!

Czy wiesz, że?

Jeśli masz więcej czasu, ciasto francuskie możesz przygotować samodzielnie. Nie jest to tak trudne, jak mogłoby się wydawać! Sekret tkwi w przekładaniu na przemian warstw ciasta i masła.

Dla urozmaicenia:

Gotowe ślimaczki z serem i szynką możesz podawać z różnymi sosami. Dobrymi pomysłami są pomidorowy, czosnkowy albo barbecue.