Słodkie ciasteczka

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

103

438 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1051 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1792 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciastka:

200 gramów

1 sztuka

2 łyżeczki

325 gramów

1.5 łyżeczki

0.25 łyżeczki

dekoracja:

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasteczka: rozgrzać piekarnik do 190°C. Blachy wysmarować tłuszczem.

Krok 2

Kasię i cukier ubijać w dużej misce za pomocą miksera do momentu uzyskania lekkiej i puszystej masy, czyli przez około 3 minuty.

Krok 3

Nie przerywając ubijania, dodać jajo i wanilię, od czasu do czasu zebrać masę ze ścianek, żeby się dobrze wymieszała. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól, aż składniki się połączą (nie mieszać zbyt intensywnie).

Krok 4

Rękami obsypanymi mąką nabierać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego i formować kulki. Ułożyć na blasze w odstępach ok. 7 cm. Delikatnie rozgnieść, aż powstaną kółka o średnicy 6 cm. Złapać ciasto z jednej strony, żeby uformować „ogonek" serduszka. Delikatnie wgnieść kółko z drugiej, żeby powstało serduszko.

Krok 5

Piec przez 12-14 minut, aż brzegi zrobią się złociste. Przez 2 minuty chłodzić na drucianej podstawce, a potem zdjąć z blachy i pozwolić całkiem ostygnąć.

Krok 6

Do dekoracji (opcjonalnie): Wymieszać 4 łyżeczki wody z cukrem pudrem, aż powstanie gęsty, błyszczący lukier. Można dodać barwnik spożywczy. Posmarować ciastka lukrem i ozdobić posypką.

1

Opinie o przepisie

  • Roksana Burzyk

    Roksana Burzyk

    przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Słodkie ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Słodkie ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Słodkie ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Słodkie ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Słodkie ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Słodkie ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Słodkie ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Słodkie ciasteczkaSłodkie ciasteczka

Podczas przyrządzania słodkich ciasteczek najważniejsze jest odpowiednie wyrobienie ciasta. Przepis nie zawiera wielu składników, ale warto zwrócić uwagę, aby każdy z nich dokładnie połączył się z resztą. Kostkę do pieczenia wraz z cukrem ubij za pomocą miksera, dzięki czemu stworzą puszystą i lekką masę. Następnie dodaj jajko i ekstrakt waniliowy (jeśli chcesz uzyskać inny posmak ciasteczek, zamiast niego użyj ekstraktu migdałowego lub cytrynowego). Pamiętaj, aby co jakiś czas zbierać ciasto z brzegów naczynia, aby pod koniec ubijania całość osiągnęła jednolitą konsystencję. Po dodaniu mąki warto zmniejszyć nieco obroty miksera i delikatnie łączyć ją z resztą składników. Z gotowego ciasta układaj porcje w dowolnej formie – dobrze prezentują się serduszka lub kółka. Poczekaj, aż upieczone ciastka ostygną i udekoruj je lukrem. Do przyozdobienia dobrze sprawdzą się także kolorowe posypki i cukrowe pisaki. Kiedy lukier zastygnie, apetyczne ciasteczka będą gotowe do jedzenia. Podawaj je z mlekiem lub kakao.