Słodkie ciasteczka

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

103

477 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1051 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1792 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciastka:

255 gramów

200 gramów

1 sztuka

2 łyżeczki

325 gramów

1.5 łyżeczki

0.25 łyżeczki

dekoracja:

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasteczka: rozgrzać piekarnik do 190°C. Blachy wysmarować tłuszczem.

Krok 2

Kasię i cukier ubijać w dużej misce za pomocą miksera do momentu uzyskania lekkiej i puszystej masy, czyli przez około 3 minuty.

Krok 3

Nie przerywając ubijania, dodać jajo i wanilię, od czasu do czasu zebrać masę ze ścianek, żeby się dobrze wymieszała. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól, aż składniki się połączą (nie mieszać zbyt intensywnie).

Krok 4

Rękami obsypanymi mąką nabierać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego i formować kulki. Ułożyć na blasze w odstępach ok. 7 cm. Delikatnie rozgnieść, aż powstaną kółka o średnicy 6 cm. Złapać ciasto z jednej strony, żeby uformować „ogonek" serduszka. Delikatnie wgnieść kółko z drugiej, żeby powstało serduszko.

Krok 5

Piec przez 12-14 minut, aż brzegi zrobią się złociste. Przez 2 minuty chłodzić na drucianej podstawce, a potem zdjąć z blachy i pozwolić całkiem ostygnąć.

Krok 6

Do dekoracji (opcjonalnie): Wymieszać 4 łyżeczki wody z cukrem pudrem, aż powstanie gęsty, błyszczący lukier. Można dodać barwnik spożywczy. Posmarować ciastka lukrem i ozdobić posypką.

1

Opinie o przepisie

  • Roksana Burzyk

    Roksana Burzyk , 30.03.2016

    przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Słodkie ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Słodkie ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Słodkie ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Słodkie ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Słodkie ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Słodkie ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Słodkie ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Słodkie ciasteczkaSłodkie ciasteczka

Podczas przyrządzania słodkich ciasteczek najważniejsze jest odpowiednie wyrobienie ciasta. Przepis nie zawiera wielu składników, ale warto zwrócić uwagę, aby każdy z nich dokładnie połączył się z resztą. Kostkę do pieczenia wraz z cukrem ubij za pomocą miksera, dzięki czemu stworzą puszystą i lekką masę. Następnie dodaj jajko i ekstrakt waniliowy (jeśli chcesz uzyskać inny posmak ciasteczek, zamiast niego użyj ekstraktu migdałowego lub cytrynowego). Pamiętaj, aby co jakiś czas zbierać ciasto z brzegów naczynia, aby pod koniec ubijania całość osiągnęła jednolitą konsystencję. Po dodaniu mąki warto zmniejszyć nieco obroty miksera i delikatnie łączyć ją z resztą składników. Z gotowego ciasta układaj porcje w dowolnej formie – dobrze prezentują się serduszka lub kółka. Poczekaj, aż upieczone ciastka ostygną i udekoruj je lukrem. Do przyozdobienia dobrze sprawdzą się także kolorowe posypki i cukrowe pisaki. Kiedy lukier zastygnie, apetyczne ciasteczka będą gotowe do jedzenia. Podawaj je z mlekiem lub kakao.