Smażony pak choi z sosem curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smażony pak choi z sosem curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

200 mililitrów

1 opakowanie

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oba ryże ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.

Krok 2

Imbir obierz i drobno posiekaj.

Krok 3

Na dużej patelni podsmaż pak choi wraz z imbirem. Dodaj również sezam i smaż całość ok 3-4 minut.

Krok 4

Śmietankę wraz z szklanką wody i curry Knorr zagotuj w oddzielnym rondelku. Ryż nałóż do miseczek, połóż na wierzchu pak choi i polej wszystko sosem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do dania możesz dodać kolendrę. Nadmiar sosu podawaj w miseczce obok. Sos możesz dodatkowo doprawić sokiem z limonki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażony pak choi z sosem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażony pak choi z sosem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażony pak choi z sosem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażony pak choi z sosem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażony pak choi z sosem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażony pak choi z sosem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażony pak choi z sosem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażony pak choi z sosem curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażony pak choi z sosem currySmażony pak choi z sosem curry

Kapusta pak choi, mimo że niezbyt rozpowszechniona w naszym kraju, jest warzywem, które warto poznać. Doskonałą ku temu okazją jest przepis na smażony pak choi z sosem curry, który chcemy wam dziś zaproponować. Przygotowanie dania nie wymaga umiejętności kulinarnych na poziomie mistrzowskim ani kilku godzin spędzonych w kuchni. Wystarczy 30 minut, by pyszne danie zagościło na waszym stole. Nie pozostaje nic innego, jak tylko zgromadzić niezbędne składniki i przygotować smażony pak choi! Będzie pysznie i orientalnie.

Dla kogo?

Smażony pak choi przypadnie do gustu każdemu, kto lubi orientalne smaki oraz dania o wyrazistym aromacie.

Na jaką okazję?

Najlepszą okazją na smażony pak choi jest codzienny obiad! Przepis doskonale sprawdzi się także podczas domowych imprez czy uroczystej kolacji w rodzinnym gronie.

Czy wiesz, że?

Pak choi to inaczej kapusta chińska, pochodząca ze wschodniej Azji. Oprócz liści, jadalną częścią są także nasiona, z których wytłacza się aromatyczny olej.

Dla urozmaicenia:

Do podkreślenia orientalnego smaku dania możesz wykorzystać sok z limonki oraz świeżą kolendrę.