Składniki
500 gramów
200 mililitrów
1 opakowanie
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oba ryże ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.
Krok 2
Imbir obierz i drobno posiekaj.
Krok 3
Na dużej patelni podsmaż pak choi wraz z imbirem. Dodaj również sezam i smaż całość ok 3-4 minut.
Krok 4
Śmietankę wraz z szklanką wody i curry Knorr zagotuj w oddzielnym rondelku. Ryż nałóż do miseczek, połóż na wierzchu pak choi i polej wszystko sosem.
Dobra rada:
Do dania możesz dodać kolendrę. Nadmiar sosu podawaj w miseczce obok. Sos możesz dodatkowo doprawić sokiem z limonki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Smażony pak choi z sosem curry
Kapusta pak choi, mimo że niezbyt rozpowszechniona w naszym kraju, jest warzywem, które warto poznać. Doskonałą ku temu okazją jest przepis na smażony pak choi z sosem curry, który chcemy wam dziś zaproponować. Przygotowanie dania nie wymaga umiejętności kulinarnych na poziomie mistrzowskim ani kilku godzin spędzonych w kuchni. Wystarczy 30 minut, by pyszne danie zagościło na waszym stole. Nie pozostaje nic innego, jak tylko zgromadzić niezbędne składniki i przygotować smażony pak choi! Będzie pysznie i orientalnie.
Dla kogo?
Smażony pak choi przypadnie do gustu każdemu, kto lubi orientalne smaki oraz dania o wyrazistym aromacie.
Na jaką okazję?
Najlepszą okazją na smażony pak choi jest codzienny obiad! Przepis doskonale sprawdzi się także podczas domowych imprez czy uroczystej kolacji w rodzinnym gronie.
Czy wiesz, że?
Pak choi to inaczej kapusta chińska, pochodząca ze wschodniej Azji. Oprócz liści, jadalną częścią są także nasiona, z których wytłacza się aromatyczny olej.
Dla urozmaicenia:
Do podkreślenia orientalnego smaku dania możesz wykorzystać sok z limonki oraz świeżą kolendrę.