
Składniki
500 gramów
200 mililitrów
1 opakowanie
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oba ryże ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.
Krok 2
Imbir obierz i drobno posiekaj.
Krok 3
Na dużej patelni podsmaż pak choi wraz z imbirem. Dodaj również sezam i smaż całość ok 3-4 minut.
Krok 4
Śmietankę wraz z szklanką wody i curry Knorr zagotuj w oddzielnym rondelku. Ryż nałóż do miseczek, połóż na wierzchu pak choi i polej wszystko sosem.

Dobra rada:
Do dania możesz dodać kolendrę. Nadmiar sosu podawaj w miseczce obok. Sos możesz dodatkowo doprawić sokiem z limonki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Smażony pak choi z sosem curry
Kapusta pak choi, mimo że niezbyt rozpowszechniona w naszym kraju, jest warzywem, które warto poznać. Doskonałą ku temu okazją jest przepis na smażony pak choi z sosem curry, który chcemy wam dziś zaproponować. Przygotowanie dania nie wymaga umiejętności kulinarnych na poziomie mistrzowskim ani kilku godzin spędzonych w kuchni. Wystarczy 30 minut, by pyszne danie zagościło na waszym stole. Nie pozostaje nic innego, jak tylko zgromadzić niezbędne składniki i przygotować smażony pak choi! Będzie pysznie i orientalnie.
Dla kogo?
Smażony pak choi przypadnie do gustu każdemu, kto lubi orientalne smaki oraz dania o wyrazistym aromacie.
Na jaką okazję?
Najlepszą okazją na smażony pak choi jest codzienny obiad! Przepis doskonale sprawdzi się także podczas domowych imprez czy uroczystej kolacji w rodzinnym gronie.
Czy wiesz, że?
Pak choi to inaczej kapusta chińska, pochodząca ze wschodniej Azji. Oprócz liści, jadalną częścią są także nasiona, z których wytłacza się aromatyczny olej.
Dla urozmaicenia:
Do podkreślenia orientalnego smaku dania możesz wykorzystać sok z limonki oraz świeżą kolendrę.