Smażony pak choi z sosem curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smażony pak choi z sosem curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

200 mililitrów

1 opakowanie

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oba ryże ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.

Krok 2

Imbir obierz i drobno posiekaj.

Krok 3

Na dużej patelni podsmaż pak choi wraz z imbirem. Dodaj również sezam i smaż całość ok 3-4 minut.

Krok 4

Śmietankę wraz z szklanką wody i curry Knorr zagotuj w oddzielnym rondelku. Ryż nałóż do miseczek, połóż na wierzchu pak choi i polej wszystko sosem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do dania możesz dodać kolendrę. Nadmiar sosu podawaj w miseczce obok. Sos możesz dodatkowo doprawić sokiem z limonki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażony pak choi z sosem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażony pak choi z sosem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażony pak choi z sosem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażony pak choi z sosem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażony pak choi z sosem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażony pak choi z sosem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażony pak choi z sosem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażony pak choi z sosem curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażony pak choi z sosem currySmażony pak choi z sosem curry

Kapusta pak choi, mimo że niezbyt rozpowszechniona w naszym kraju, jest warzywem, które warto poznać. Doskonałą ku temu okazją jest przepis na smażony pak choi z sosem curry, który chcemy wam dziś zaproponować. Przygotowanie dania nie wymaga umiejętności kulinarnych na poziomie mistrzowskim ani kilku godzin spędzonych w kuchni. Wystarczy 30 minut, by pyszne danie zagościło na waszym stole. Nie pozostaje nic innego, jak tylko zgromadzić niezbędne składniki i przygotować smażony pak choi! Będzie pysznie i orientalnie.

Dla kogo?

Smażony pak choi przypadnie do gustu każdemu, kto lubi orientalne smaki oraz dania o wyrazistym aromacie.

Na jaką okazję?

Najlepszą okazją na smażony pak choi jest codzienny obiad! Przepis doskonale sprawdzi się także podczas domowych imprez czy uroczystej kolacji w rodzinnym gronie.

Czy wiesz, że?

Pak choi to inaczej kapusta chińska, pochodząca ze wschodniej Azji. Oprócz liści, jadalną częścią są także nasiona, z których wytłacza się aromatyczny olej.

Dla urozmaicenia:

Do podkreślenia orientalnego smaku dania możesz wykorzystać sok z limonki oraz świeżą kolendrę.