Pasta wegetariańska

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

41 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

85 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

4 sztuki

4 łyżki

0.5 pęczka

0.5 pęczka

1 pęczek

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżka

0.5 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jaja ugotuj, obierz i zetrzyj na tarce, posiekaj zieleninę. Paprykę pokrój w drobną kosteczkę. Wyciśnij sok z połówki cytryny.

Pasta wegetariańska - Krok 1

Krok 2

Ziarno słonecznika upraż na suchej patelni.

Pasta wegetariańska - Krok 2

Krok 3

W kielichu miksera połącz ciecierzyce, chili, kmin, majonez, sok z cytryny, masło orzechowe, wszystko razem dokładnie wymieszaj tworząc jednolita pastę.

Pasta wegetariańska - Krok 3

Krok 4

Pastę przełóż do miski, dodaj obrane jaja, ziarno słonecznika, paprykę oraz zieleninę. Całość w miarę potrzeby dopraw szczyptą soli do smaku. Podawaj np. z pitą.

Pasta wegetariańska - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Paprykę jeśli nie masz gotowej w słoiku - po prostu upiecz w foli aluminiowej i obierz ze skóry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasta wegetariańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasta wegetariańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasta wegetariańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasta wegetariańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasta wegetariańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasta wegetariańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasta wegetariańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Farszynki z mięsem
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasta wegetariańskaPasta wegetariańska

Chyba każdy z nas słyszał o popularnym wegańskim smalcu, przygotowywanym z białej fasoli. Dziś przedstawiamy kolejną, równie pyszną propozycję – pastę wegańską z ciecierzycy. Będzie idealna do smarowania pieczywa, ale też jako dodatek do surowych warzyw.

Dla kogo?

Pasta wegańska to coś dla początkujących (ale nie tylko!) wegetarian, którzy potrzebują potężnej dawki inspiracji na wszelkiego rodzaju potrawy bez mięsnych składników.

Na jaką okazję?

Na śniadanie, na kolację, w roli przekąski – pasta wegańska sprawdzi się w każdej sytuacji.

Czy wiesz, że?

Wymiennie z nazwą „ciecierzyca” używa się określenia „cieciorka”.

Dla urozmaicenia:

Do wegańskiej pasty z ciecierzycy możesz dodać dowolne składnik. Co powiesz na suszone pomidory? Nie zapominajmy też o odrobinie ulubionych ziół i przypraw np. wędzonej papryki.