Pasta wegetariańska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasta wegetariańska

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

heart
92 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

81 osób wydrukowało

Pobierz pdf

220 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

4 sztuki

4 łyżki

0.5 pęczka

0.5 pęczka

1 pęczek

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżka

0.5 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jaja ugotuj, obierz i zetrzyj na tarce, posiekaj zieleninę. Paprykę pokrój w drobną kosteczkę. Wyciśnij sok z połówki cytryny.

Pasta wegetariańska - Krok 1

Krok 2

Ziarno słonecznika upraż na suchej patelni.

Pasta wegetariańska - Krok 2

Krok 3

W kielichu miksera połącz ciecierzyce, chili, kmin, majonez, sok z cytryny, masło orzechowe, wszystko razem dokładnie wymieszaj tworząc jednolita pastę.

Pasta wegetariańska - Krok 3

Krok 4

Pastę przełóż do miski, dodaj obrane jaja, ziarno słonecznika, paprykę oraz zieleninę. Całość w miarę potrzeby dopraw szczyptą soli do smaku. Podawaj np. z pitą.

Pasta wegetariańska - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Paprykę jeśli nie masz gotowej w słoiku - po prostu upiecz w foli aluminiowej i obierz ze skóry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasta wegetariańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasta wegetariańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasta wegetariańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasta wegetariańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasta wegetariańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasta wegetariańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasta wegetariańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasta wegetariańska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasta wegetariańskaPasta wegetariańska

Chyba każdy z nas słyszał o popularnym wegańskim smalcu, przygotowywanym z białej fasoli. Dziś przedstawiamy kolejną, równie pyszną propozycję – pastę wegańską z ciecierzycy. Będzie idealna do smarowania pieczywa, ale też jako dodatek do surowych warzyw.

Dla kogo?

Pasta wegańska to coś dla początkujących (ale nie tylko!) wegetarian, którzy potrzebują potężnej dawki inspiracji na wszelkiego rodzaju potrawy bez mięsnych składników.

Na jaką okazję?

Na śniadanie, na kolację, w roli przekąski – pasta wegańska sprawdzi się w każdej sytuacji.

Czy wiesz, że?

Wymiennie z nazwą „ciecierzyca” używa się określenia „cieciorka”.

Dla urozmaicenia:

Do wegańskiej pasty z ciecierzycy możesz dodać dowolne składnik. Co powiesz na suszone pomidory? Nie zapominajmy też o odrobinie ulubionych ziół i przypraw np. wędzonej papryki.