Śmietanowiec

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

32 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

87 osób wydrukowało

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

10 gramów

1 kilogram

2 szklanki

1 łyżka

2 łyżeczki

1 opakowanie

0.3 litra

masa:

2 litry

4 łyżki

0.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto możemy upiec nawet 2 tygodnie wcześniej. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na ok. 15 części.

Krok 2

Każdą część rozwałkować cienko i upiec krążki (na złoto), w prodiżu lub w tortownicy wyłożonych papierem do pieczenia (w temp. 180 stopni). Wystudzić.

Krok 3

Z tej porcji wychodzą dwa wysokie torciki lub trzy niskie (w/g uznania).

Krok 4

MASA: Śmietanę wymieszać z kakao. Każdy krążek ciasta smarować śmietaną, posypać cukrem pudrem i przykryć następnym krążkiem (przycisnąć), by utworzył się torcik. Podawać następnego dnia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śmietanowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śmietanowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śmietanowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śmietanowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śmietanowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śmietanowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śmietanowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej