Snikers na herbatnikach

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

449 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

89 osób wydrukowało

Pobierz pdf

95 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 sztuk

30 gramów

1 sztuka

100 gramów

krem budyniowy:

200 gramów

700 mililitrów

2 sztuki

6 łyżek

polewa:

100 gramów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj krem. Ugotuj 2 szklanki mleka. W szklance zimnego mleka rozpuść proszek budyniowy i dodaj go do gotującego się mleka. Mieszaj, aż masa będzie gładka i gęsta. Zdejmij z ognia, połóż na powierzchni folię spożywczą (aby nie powstał kożuch) i wystudź. Wystudzony budyń miksujemy. Oddzielnie miksujemy miękką Kasię, kiedy będzie już puszysta dodajemy do niej po łyżce zmiksowany budyń.

Snikers na herbatnikach - Krok 1

Krok 2

Kwadratową formę o wymiarach 22x22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie formy wyłóż warstwę kakaowych herbatników i posmaruj je cienko masą kajmakową.

Snikers na herbatnikach - Krok 2

Krok 3

Następnie wyłóż na nie 1/3 część kremu budyniowego i przykryj jasnymi herbatnikami. Ponownie posmaruj kajmakiem, przykryj połową pozostałego kremu budyniowego i ciemnymi herbatnikami i tak dalej: kajmak, krem budyniowy i jasne herbatniki.

Snikers na herbatnikach - Krok 3

Krok 4

Całość lekko dociśnij dłonią. Odstaw na chwilę do lodówki. W tym czasie przygotuj polewę. W rondelku podgrzej śmietankę, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a polewa będzie gładka i gęsta.

Snikers na herbatnikach - Krok 4

Krok 5

Orzechy lekko posiekaj. Schłodzone ciasto polej polewą i posyp posiekanymi orzeszkami. Całość odstaw ponownie do lodówki, najlepiej na całą noc.

Snikers na herbatnikach - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • Elżibieta Lipińska

    Elżibieta Lipińska, 20.03.2020

    pyszne ciasto szybko siè je robi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Global911 Czyz

    Global911 Czyz, 19.03.2020

    cukier dodajemy do mleka , nigdzie nie jest to opisane

    Odpowiedz Odpowiedz
  • a1anna

    a1anna , 18.03.2020

    TAK. Orzechy ziemne można zastąpić innymi orzechami np. pekan, brazylijskimi lub sezamem, słonecznikiem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna W..

    Anna W.., 01.03.2020

    Wyszło PRZEPYSZNE!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Snikers na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Snikers na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Snikers na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Snikers na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Snikers na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Snikers na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Snikers na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej