Snikers na herbatnikach

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

77 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

89 osób wydrukowało

Pobierz pdf

95 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

30 gramów

30 sztuk

1 sztuka

krem budyniowy::

700 mililitrów

6 łyżek

2 sztuki

polewa::

100 gramów

100 mililitrów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj krem. Ugotuj 2 szklanki mleka. W szklance zimnego mleka rozpuść proszek budyniowy i dodaj go do gotującego się mleka. Mieszaj, aż masa będzie gładka i gęsta. Zdejmij z ognia, połóż na powierzchni folię spożywczą (aby nie powstał kożuch) i wystudź. Wystudzony budyń miksujemy. Oddzielnie miksujemy miękką Kasię, kiedy będzie już puszysta dodajemy do niej po łyżce zmiksowany budyń.

Snikers na herbatnikach - Krok 1

Krok 2

Kwadratową formę o wymiarach 22x22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie formy wyłóż warstwę kakaowych herbatników i posmaruj je cienko masą kajmakową.

Snikers na herbatnikach - Krok 2

Krok 3

Następnie wyłóż na nie 1/3 część kremu budyniowego i przykryj jasnymi herbatnikami. Ponownie posmaruj kajmakiem, przykryj połową pozostałego kremu budyniowego i ciemnymi herbatnikami i tak dalej: kajmak, krem budyniowy i jasne herbatniki.

Snikers na herbatnikach - Krok 3

Krok 4

Całość lekko dociśnij dłonią. Odstaw na chwilę do lodówki. W tym czasie przygotuj polewę. W rondelku podgrzej śmietankę, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a polewa będzie gładka i gęsta.

Snikers na herbatnikach - Krok 4

Krok 5

Orzechy lekko posiekaj. Schłodzone ciasto polej polewą i posyp posiekanymi orzeszkami. Całość odstaw ponownie do lodówki, najlepiej na całą noc.

Snikers na herbatnikach - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej