
Składniki
100 mililitrów
100 mililitrów
2 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek drobno siekamy. Kostki rozkruszamy. Dodajemy pozostałe składniki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos czosnkowy
Czosnek to składnik, który wydobywa z dań to, co w nich najlepsze – podkreślając ich smak oraz aromat. Nic dziwnego, że zajmuje ważne miejsce w kulinariach niemal całego świata. Wspaniale komponuje się z pieczonymi mięsami, sałatkami czy jako dodatek do zup. Nie inaczej wygląda sytuacja, gdy mowa o sosie czosnkowym z jogurtu naturalnego. Doskonały do grzanek, tortilli, pity i surowych warzyw. Zobacz, jak łatwo się go przyrządza i zdecyduj, do czego dziś dodasz sos czosnkowy na jogurcie.
Dla kogo? Potrawom brakuje charakteru? Czasem trudno jest dobrać odpowiedni rodzaj przypraw i trafić z ich ilością. Dlatego prezentujemy sos czosnkowy – przepis z jogurtem naturalnym, dzięki któremu nie trzeba martwić się o mdły smak potraw. Jest to na tyle uniwersalny i smaczny dip, że z pewnością będziesz go powtarzać, podając do wielu dań obiadowych oraz przystawek, z którymi sos czosnkowy na jogurcie naturalnym będzie się świetnie komponować.
Na jaką okazję? Sos czosnkowy warto serwować szczególnie do przekąsek, takich jak: słone paluszki, paluchy z ciasta francuskiego, chipsy czy krakersy. Żeby go przygotować, potrzebujesz jedynie czosnku, jogurtu i majonezu. Przepis na sos czosnkowy, bazujący na tych składnikach, stanie się przebojem imprez i seansów filmowych.
Czy wiesz, że? Intensywność smaku zależy od ilości ząbków czosnku, które dodasz do sosu czosnkowego na jogurcie. Możesz przecisnąć je przez praskę, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub po prostu posiekać na małe kawałeczki. Sos czosnkowy z jogurtu charakteryzuje się nie tylko wyśmienitym smakiem, ale też kuszącą konsystencją.
Dla urozmaicenia: Sos czosnkowy warto doprawić świeżymi ziołami, takimi jak koperek, bazylia lub pietruszka – aromat będzie wtedy jeszcze bardziej intensywny. Możesz dodać suszone przyprawy, chociażby zioła prowansalskie. Sos czosnkowy z jogurtu naturalnego doskonale komponuje się także z dodatkiem pieprzu cytrynowego. Przed podaniem dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.