Sos czosnkowy

Autor: anemone_

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 mililitrów

100 mililitrów

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek drobno siekamy. Kostki rozkruszamy. Dodajemy pozostałe składniki. Doprawiamy solą i pieprzem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos czosnkowySos czosnkowy

Czosnek to składnik, który wydobywa z różnych dań to, co w nich najlepsze – podkreślając ich smak oraz aromat. Wspaniale komponuje się z pieczonymi mięsami, sałatkami czy jako dodatek do zup. Sos czosnkowy warto serwować szczególnie do przekąsek, takich jak: słone paluszki, paluchy z ciasta francuskiego, chipsy czy krakersy. Żeby go przygotować potrzebujesz jedynie czosnku, jogurtu i majonezu. Intensywność smaku zależy od ilości ząbków czosnku, które dodasz. Możesz przecisnąć je przez praskę, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub po prostu posiekać na małe kawałeczki. Sos czosnkowy warto doprawić świeżymi ziołami, takimi jak koperek, bazylia lub pietruszka – aromat będzie wtedy jeszcze bardziej intensywny. Możesz także dodać suszone przyprawy, chociażby zioła prowansalskie. Doskonale komponuje się także z dodatkiem pieprzu cytrynowego. Przed podaniem dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Jest to na tyle uniwersalny i smaczny sos, że z pewnością będziesz go powtarzać, serwując do wielu dań obiadowych oraz przekąsek.