Sos czosnkowy

Autor: anemone_ anemone_

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

100 mililitrów

100 mililitrów

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek drobno siekamy. Kostki rozkruszamy. Dodajemy pozostałe składniki. Doprawiamy solą i pieprzem.

0

Opinie o przepisie

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos czosnkowySos czosnkowy

Czosnek to składnik, który wydobywa z różnych dań to, co w nich najlepsze – podkreślając ich smak oraz aromat. Wspaniale komponuje się z pieczonymi mięsami, sałatkami czy jako dodatek do zup. Sos czosnkowy warto serwować szczególnie do przekąsek, takich jak: słone paluszki, paluchy z ciasta francuskiego, chipsy czy krakersy. Żeby go przygotować potrzebujesz jedynie czosnku, jogurtu i majonezu. Intensywność smaku zależy od ilości ząbków czosnku, które dodasz. Możesz przecisnąć je przez praskę, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub po prostu posiekać na małe kawałeczki. Sos czosnkowy warto doprawić świeżymi ziołami, takimi jak koperek, bazylia lub pietruszka – aromat będzie wtedy jeszcze bardziej intensywny. Możesz także dodać suszone przyprawy, chociażby zioła prowansalskie. Doskonale komponuje się także z dodatkiem pieprzu cytrynowego. Przed podaniem dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Jest to na tyle uniwersalny i smaczny sos, że z pewnością będziesz go powtarzać, serwując do wielu dań obiadowych oraz przekąsek.