Sos słodko-kwaśny

Autor: garlic garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.25 litra

25 gramów

2 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wsyp cukier do rondla i poczekaj aż się rozpuści.

Krok 2

Następnie zalej powstały karmel octem i całość gotuj aż cukier dokładnie się rozpuści.

Krok 3

W 300ml wody wymieszaj Fix Knorr.

Krok 4

Wlej płyn do octu. Dodaj również startą marchewkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Gotuj aż sos zgęstnieje i marchewka zrobi się miękka.

0

Opinie o przepisie

Fix Kurczak słodko-kwaśny Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Fix Kurczak słodko-kwaśny Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos słodko-kwaśnySos słodko-kwaśny

Sos słodko-kwaśny to świetny dodatek do makaronów, ryżu oraz kasz. Dobrze współgra z mięsem drobiowym oraz rybami. Często kojarzony jest z daniami kuchni orientalnej, ale pasuje także do wytrawnych przekąsek, np. nachosów, sakiewek z ciasta francuskiego lub krakersów. Przyrządzenie własnego sosu, może udać się każdemu przy odrobinie uwagi i cierpliwości. W tym celu warto zaopatrzyć się w gotową propozycję mieszanki czosnku, imbiru, przyprawy curry oraz cebuli. Należy rozmieszać ją z odpowiednią ilością wody. Jeśli masz więcej czasu, spróbuj samodzielnie przygotować własny wariant przypraw. Pamiętaj o tym, by miały one wyrazisty i mocny smak. Zapewnić go może na przykład ostra papryka. Następnie domowym sposobem należy przygotować słodki karmel na bazie cukru. Jego smak zostanie zrównoważony przez ocet spirytusowy, łatwy do zastąpienia np. octem winnym. Wszystko razem zmieszane z dodatkiem startej na tarce marchewki, zgęstnieje podczas gotowania i będzie gotowe do podania. Życzymy smacznego!