Prosty sos słodko-kwaśny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos słodko-kwaśny

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.25 litra

25 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wsyp cukier do rondla i poczekaj aż się rozpuści.

Krok 2

Następnie zalej powstały karmel octem i całość gotuj aż cukier dokładnie się rozpuści.

Krok 3

W 300ml wody wymieszaj Fix Knorr.

Krok 4

Wlej płyn do octu. Dodaj również startą marchewkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Gotuj aż sos zgęstnieje i marchewka zrobi się miękka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos słodko-kwaśny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos słodko-kwaśny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos słodko-kwaśny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos słodko-kwaśny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos słodko-kwaśny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos słodko-kwaśny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos słodko-kwaśny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos słodko-kwaśny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos słodko-kwaśnySos słodko-kwaśny

Sos słodko-kwaśny to świetny dodatek do makaronów, ryżu oraz kasz. Dobrze współgra z mięsem drobiowym oraz rybami. Często kojarzony jest z daniami kuchni orientalnej, ale pasuje także do wytrawnych przekąsek, np. nachosów, sakiewek z ciasta francuskiego lub krakersów. Przyrządzenie własnego sosu, może udać się każdemu przy odrobinie uwagi i cierpliwości. W tym celu warto zaopatrzyć się w gotową propozycję mieszanki czosnku, imbiru, przyprawy curry oraz cebuli. Należy rozmieszać ją z odpowiednią ilością wody. Jeśli masz więcej czasu, spróbuj samodzielnie przygotować własny wariant przypraw. Pamiętaj o tym, by miały one wyrazisty i mocny smak. Zapewnić go może na przykład ostra papryka. Następnie domowym sposobem należy przygotować słodki karmel na bazie cukru. Jego smak zostanie zrównoważony przez ocet spirytusowy, łatwy do zastąpienia np. octem winnym. Wszystko razem zmieszane z dodatkiem startej na tarce marchewki, zgęstnieje podczas gotowania i będzie gotowe do podania. Życzymy smacznego!