Prosty sos słodko-kwaśny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos słodko-kwaśny

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.25 litra

25 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wsyp cukier do rondla i poczekaj aż się rozpuści.

Krok 2

Następnie zalej powstały karmel octem i całość gotuj aż cukier dokładnie się rozpuści.

Krok 3

W 300ml wody wymieszaj Fix Knorr.

Krok 4

Wlej płyn do octu. Dodaj również startą marchewkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Gotuj aż sos zgęstnieje i marchewka zrobi się miękka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos słodko-kwaśny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos słodko-kwaśny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos słodko-kwaśny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos słodko-kwaśny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos słodko-kwaśny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos słodko-kwaśny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos słodko-kwaśny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos słodko-kwaśny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos słodko-kwaśnySos słodko-kwaśny

Sos słodko-kwaśny to świetny dodatek do makaronów, ryżu oraz kasz. Dobrze współgra z mięsem drobiowym oraz rybami. Często kojarzony jest z daniami kuchni orientalnej, ale pasuje także do wytrawnych przekąsek, np. nachosów, sakiewek z ciasta francuskiego lub krakersów. Przyrządzenie własnego sosu, może udać się każdemu przy odrobinie uwagi i cierpliwości. W tym celu warto zaopatrzyć się w gotową propozycję mieszanki czosnku, imbiru, przyprawy curry oraz cebuli. Należy rozmieszać ją z odpowiednią ilością wody. Jeśli masz więcej czasu, spróbuj samodzielnie przygotować własny wariant przypraw. Pamiętaj o tym, by miały one wyrazisty i mocny smak. Zapewnić go może na przykład ostra papryka. Następnie domowym sposobem należy przygotować słodki karmel na bazie cukru. Jego smak zostanie zrównoważony przez ocet spirytusowy, łatwy do zastąpienia np. octem winnym. Wszystko razem zmieszane z dodatkiem startej na tarce marchewki, zgęstnieje podczas gotowania i będzie gotowe do podania. Życzymy smacznego!