
Składniki
2 sztuki
null szczypt
1 łyżka
1 sztuka
4 sztuki
1 łyżka
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulkę posiekaj drobno i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu razem ze skórką startą z cytryny, dopraw do smaku, podlej winem i duś na małym ogniu przez 15 minut.
Krok 2
Z pozostałej cytryny wyciśnij sok i wymieszaj razem z cukrem, zagotuj.
Krok 3
Obydwie masy zmiksuj i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej