Składniki
2 sztuki
null szczypt
1 łyżka
1 sztuka
4 sztuki
1 łyżka
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulkę posiekaj drobno i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu razem ze skórką startą z cytryny, dopraw do smaku, podlej winem i duś na małym ogniu przez 15 minut.
Krok 2
Z pozostałej cytryny wyciśnij sok i wymieszaj razem z cukrem, zagotuj.
Krok 3
Obydwie masy zmiksuj i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej