
Składniki
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 szklanka
4 łyżki
1 szczypta
2 sztuki
2 łyżki
1 szczypta
6 sztuk
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Steki lekko przypłaszcz i uformuj. Smaż na gorącym oleju, a następnie ułóż na półmisku.
Krok 2
Dopraw solą i pieprzem, przykryj i trzymaj w cieple.
Krok 3
Czosnek zmiażdż i wrzuć na tłuszcz ze smażenia. Dolej wino i dodaj koper oraz nasiona kopru.
Krok 4
Gotuj do czasu, gdy płyn zredukuje się do 1/3 ilości. Wtedy dodaj pastę pomidorową, masło i wymieszaj.
Krok 5
Jeśli sos jest za gęsty dodaj wina, wrzuć zieloną pietruszkę i polej steki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej