Strucla makowa Makowiec

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

74 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 sztuki

5 dekagramów

1 szklanka

0.5 kilograma

20 dekagramów

2 sztuki

1 szczypta

0 gramów

masa makowa:

1 opakowanie

1 opakowanie

2 sztuki

1 słoik

30 dekagramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć w naczyniu z łyżką cukru tak, aby były płynne, rozprowadzić je ciepłym mlekiem, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Krok 2

Gdy rozczyn podrośnie, wlać go do przesianej mąki, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto tak długo, aż będzie gładkie i lśniące - powinno samo odchodzić od rąk.

Krok 3

Masa makowa: Mak zalać wrzątkiem i trzymać na małym ogniu.

Krok 4

Po 30 minutach mak odsączyć na sicie i przekręcić dwa razy przez maszynkę.

Krok 5

Dodać pozostałe składniki i podsmażyć na Kasi z dodatkiem miodu.

Krok 6

Masa ma być plastyczna i wilgotna.

Krok 7

Na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać.

Krok 8

Wykonanie strucli: Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na grubość max. 1/2 cm.

Krok 9

Rozłożyć na każdym kawałku ciepłą masę makową.

Krok 10

Po brzegach ciast zostawić ok. 2 cm przestrzeni wolnej od maku tak, aby mak nie wyszedł podczas pieczenia.

Krok 11

Brzegi ciasta, wzdłuż których będziemy zwijać roladę, założyć do środka, aby mak zatrzymać wewnątrz i zwinąć możliwie ciasno rolady.

Krok 12

Z wierzchu posmarować je rozmąconym żółtkiem i piec w brytfance typu keksówka wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 13

Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180 st.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Strucla makowa MakowiecStrucla makowa Makowiec

Trudno sobie wyobrazić stół wigilijny bez makowca. Jeśli w tym roku zdecydujesz się na samodzielne upieczenie go, posłuż się tym przepisem na struclę makową. Zacznij od przygotowania ciasta drożdżowego – będziesz potrzebować jajek, mleka, cukru, mąki pszennej, kostki do pieczenia oraz – oczywiście – drożdży. Zrób rozczyn i odstaw go w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie, połącz go z przesianą mąką i pozostałymi składnikami, a do smaku dodaj startą skórkę z cytryny. Wyrabiaj ciasto, aż uzyska właściwą konsystencję. Masę makową wykonasz z podgotowanego i przemielonego w maszynce do mielenia mięsa maku, cukru, miodu oraz bakalii, np. rodzynków, orzechów włoskich i kandyzowanych owoców. Aby masa intensywnie pachniała, dodaj do niej także aromat migdałowy. Podsmaż ją na patelni, a następnie wymieszaj z pianą ubitą z białek jaj. Na rozwałkowanym cieście układaj masę makową i zawijaj w kształt rolady. Przed włożeniem strucli do piekarnika posmaruj ją roztrzepanym jajkiem, aby była błyszcząca po upieczeniu. Gotową struclę makową udekoruj lukrem i bakaliami.