Strucla makowa Makowiec

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

79 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

0.5 kilograma

5 dekagramów

1 szklanka

2 sztuki

2 sztuki

12 dekagramów

10 dekagramów

1 szczypta

masa makowa:

30 dekagramów

20 dekagramów

2 sztuki

0.5 opakowania

1 opakowanie

1 słoik

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć w naczyniu z łyżką cukru tak, aby były płynne, rozprowadzić je ciepłym mlekiem, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Krok 2

Gdy rozczyn podrośnie, wlać go do przesianej mąki, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto tak długo, aż będzie gładkie i lśniące - powinno samo odchodzić od rąk.

Krok 3

Masa makowa: Mak zalać wrzątkiem i trzymać na małym ogniu.

Krok 4

Po 30 minutach mak odsączyć na sicie i przekręcić dwa razy przez maszynkę.

Krok 5

Dodać pozostałe składniki i podsmażyć na Kasi z dodatkiem miodu.

Krok 6

Masa ma być plastyczna i wilgotna.

Krok 7

Na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać.

Krok 8

Wykonanie strucli: Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na grubość max. 1/2 cm.

Krok 9

Rozłożyć na każdym kawałku ciepłą masę makową.

Krok 10

Po brzegach ciast zostawić ok. 2 cm przestrzeni wolnej od maku tak, aby mak nie wyszedł podczas pieczenia.

Krok 11

Brzegi ciasta, wzdłuż których będziemy zwijać roladę, założyć do środka, aby mak zatrzymać wewnątrz i zwinąć możliwie ciasno rolady.

Krok 12

Z wierzchu posmarować je rozmąconym żółtkiem i piec w brytfance typu keksówka wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 13

Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180 st.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Strucla makowa Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Strucla makowa Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Strucla makowa Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Strucla makowa Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Strucla makowa Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Strucla makowa Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Strucla makowa Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Makowczyk
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Strucla makowa MakowiecStrucla makowa Makowiec

Trudno sobie wyobrazić stół wigilijny bez makowca. Jeśli w tym roku zdecydujesz się na samodzielne upieczenie go, posłuż się tym przepisem na struclę makową. Zacznij od przygotowania ciasta drożdżowego – będziesz potrzebować jajek, mleka, cukru, mąki pszennej, kostki do pieczenia oraz – oczywiście – drożdży. Zrób rozczyn i odstaw go w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie, połącz go z przesianą mąką i pozostałymi składnikami, a do smaku dodaj startą skórkę z cytryny. Wyrabiaj ciasto, aż uzyska właściwą konsystencję. Masę makową wykonasz z podgotowanego i przemielonego w maszynce do mielenia mięsa maku, cukru, miodu oraz bakalii, np. rodzynków, orzechów włoskich i kandyzowanych owoców. Aby masa intensywnie pachniała, dodaj do niej także aromat migdałowy. Podsmaż ją na patelni, a następnie wymieszaj z pianą ubitą z białek jaj. Na rozwałkowanym cieście układaj masę makową i zawijaj w kształt rolady. Przed włożeniem strucli do piekarnika posmaruj ją roztrzepanym jajkiem, aby była błyszcząca po upieczeniu. Gotową struclę makową udekoruj lukrem i bakaliami.