Strucla z makiem – przepis: prosta, z kruszonką | Przepisy.pl pixel

Strucla z makiem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

55

heart
227 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
150 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

806 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1343 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

7 gramów

60 gramów

2 sztuki

0.25 łyżeczki

200 mililitrów

100 gramów

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej, dodaj drożdże, sól, cukier, jajka, roztopione masło i ciepłe mleko.

Strucla z makiem - Krok 1

Krok 2

Całość zagniataj przez ok. 10-15 minut. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1,5 h. Wyrośnięte ciasto odgazuj, chwilę zagnieć i rozwałkuj na kształt prostokąta.

Strucla z makiem - Krok 2

Krok 3

Na rozwałkowane ciasto wyłóż masę makową (zostawiając przy brzegach margines) i zawiń na kształt rolady.

Strucla z makiem - Krok 3

Krok 4

Przetnij ciasto wzdłuż (zostawiając na końcu ok. 3 cm).

Strucla z makiem - Krok 4

Krok 5

Utwórz warkocz.

Strucla z makiem - Krok 5

Krok 6

Przełóż ciasto do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 15 minut. Piecz w 180 stopniach przez ok. 45 minut. Przed podaniem można udekorować lukrem i posypać orzechami.

Strucla z makiem - Krok 6
9

Opinie o przepisie

  • IwoNa

    IwoNa , 12.12.2022

    Super przepis na mase makową. Na pewno wykorzystam, bo tez nie lubie gotowca z puszki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Raczyńska

    Marta Raczyńska , 30.12.2021

    TAK*.Strucla z makiem to ciasto ,które kojarzy mi się ze świętami Zapach ciasta, smak i bogate nadzienie powoduje że przenoszę się do czasów dzieciństwa .Wtedy to babcia tradycyjnie piekła kilka strucli owiniętych w papier do pieczenia. Dziś ta forma zawinięcia w warkocz bardzo mi odpowiada. To połączenie tradycji z nowoczesnością. Ja do swojej wersji dodaję dwie łyżki zmielonych migdałów ,dużą ilość bakalii oraz skórkę pomarańczową .Wierzch polewam roztopioną białą czekoladą, lukrem cytrynowym lub z dodatkiem cynamonu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Dąbek

    Justyna Dąbek , 30.12.2021

    TAK. Strucla z makiem to obowiązkowy punkt na moim stole :-) Jednak nigdy nie używam gotowej masy z puszki ( dla mnie jest przesłodzona ) ale przygotowuje ja sama . Jest naprawdę przepyszna . A sekret ? Najpierw wypłukuje mak w zimnej wodzie, dokładnie osaczam a następnie zalewam ciepłym słodkim mlekiem ( ok 2 szklani mleka na 1 szklankę maku ) . Odstawiam na 15 minut a po tym czasie gotuję ok. 25 minut . Lekko przestudzony mielę w maszynce . I dodaje ulubione pokrojone dodatki czyli rodzynki,orzechy, żurawinę , suszone morele, kandyzowaną cytrynę, papaję, ananasa oraz kandyzowany imbir :-) I jeszcze masło w temperaturze pokojowej ( 1-2 łyżki na 500 g maku ) Jak trzeba dosładzam miodem :-) I ta masę można mrozić ! Sama bardzo często przygotowuje ją dużo wcześniej i mrożę w woreczkach. A po rozmrożeniu używam do wypieków :-) Przepis na strucle ( ciasto drożdżowe) super ale z własną masą makową :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta

    Marta , 26.12.2021

    Smaczny przepis ☺️ Łatwe do zrobienia pyszne ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena

    Magdalena , 14.12.2020

    Tak. Makowiec to moje ulubione świąteczne ciasto a ta strucla jeszcze pięknie wygląda po upieczeniu. Polecam jest pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna

    Anna , 05.12.2020

    TAK. Makowiec wspaniały, do podania w święta doskonały! Warkocz makowy, bardzo pomysłowy! Cała rodzina ze smakiem go wcina!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • kla12

    kla12 , 30.11.2020

    TAK. Zakręcony makowiec drożdżowy zapachem zaskakuje, swym aromatem każdego do stołu przywołuje. Ja nie narzekam na sporą ilość maku, bo jestem zachwycona tym smakiem przecudnym. Ten makowiec zadowoli nawet największych smakoszy makowców. Polecam zrobić na święta, bo jest przepyszny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • MarekN

    MarekN , 26.11.2020

    TAK. Ciekawa forma. Na pewno będę piekł.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna

    Katarzyna , 25.11.2020

    TAK . UPIEKŁAM WYSZEDŁ SUPER !!!POLECAM PYCHOTA

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Strucla z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Strucla z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Strucla z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Strucla z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Strucla z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Strucla z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Strucla z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Strucla z makiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Strucla z makiemStrucla z makiem

Strucla z makiem nieodłącznie kojarzy się ze świętami, zarówno z Bożym Narodzeniem, jak i Wielkanocą. Każdy chyba pamięta ciasta zawijane z makiem, przygotowywane przez mamy i babcie, które nerwowo zaglądały do piekarnika, czy placek nie pękł. Była to prawdziwa świąteczna tradycja. Jeśli nabraliście ochoty na drożdżową struclę makową – skorzystajcie z naszego przepisu na to ciasto. Wymaga nieco pracy, ale smak z nadwyżką rekompensuje trud włożony przygotowanie strucli z makiem. Będzie naprawdę pysznie!

Dla kogo?

Strucla z makiem to propozycja dla każdego, kto lubi smak klasycznych, świątecznych wypieków.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na świąteczny stół! Przepis na struclę z makiem możecie także przygotować na rodzinne uroczystości – będzie idealnym dodatkiem do imprezowego menu.

Czy wiesz, że?

Prostym sposobem na to, aby strucla makowa zachowała pożądany kształt i nie pękła podczas pieczenia, jest zawinięcie jej w papier pergaminowy.

Dla urozmaicenia:

Do tradycyjnej, świątecznej strucli makowej obowiązkowym dodatkiem jest lukier i odrobina bakalii.