Świąteczna gwiazda z makiem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

29

466 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

694 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

766 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

500 gramów

150 gramów

150 gramów

0.5 szklanki

2 sztuki

20 gramów

1 szczypta

dodatkowo:

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj rozczyn. W miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki, i tyle letniego mleka by rozczyn miał gęstość śmietany. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski włóż: pozostałą mąkę i cukier, miękką Kasię, jajka i sól. Dodaj wyrośnięty rozczyn i resztę mleka. Wszystko wymieszaj mikserem.

Świąteczna gwiazda z makiem - Krok 1

Krok 2

Następnie przełóż ciasto na oprószony mąką stół i zagniataj aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto włóż do oprószonej mąką miski, przykryj folią lub ściereczką i odstaw na godzinę, by podrosło. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Świąteczna gwiazda z makiem - Krok 2

Krok 3

Białko ubij na sztywną pianę. Jedną łyżkę piany odłóż, resztę wymieszaj z masą makową. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj, na papierze do pieczenia, dwa identyczne koła. Na jeden placek ciasta wyłóż masą makową.

Świąteczna gwiazda z makiem - Krok 3

Krok 4

Brzegi ciasta posmaruj pozostałym białkiem. Przykryj drugim plackiem ciasta i dociśnij na brzegach. Na środku ciasta połóż malutką miseczkę, by wyznaczała środek i zrób na cieście 16 promienistych nacięć.

Świąteczna gwiazda z makiem - Krok 4

Krok 5

Łap jednocześnie dwa kawałki ciasta i wywijając je kilkakrotnie na zewnątrz sklejaj w ramiona gwiazdy. Jeśli kawałki ciasta nie bardzo chcą się skleić posmaruj je białkiem.

Świąteczna gwiazda z makiem - Krok 5

Krok 6

Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do nagrzanego do 170 st.C piekarnika i piecz około 30 minut. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem i udekoruj kandyzowanymi wisienkami.

Świąteczna gwiazda z makiem - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Katarzyna  Skrzypczak

    Katarzyna Skrzypczak , 20.10.2017

    Tylko jak wywinąć te listka żeby tak wyszło skoro nie na zewnątrz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Pabijan

    Katarzyna Pabijan , 27.06.2017

    smakowicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena Wojcik

    Marlena Wojcik , 11.12.2016

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczna gwiazda z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczna gwiazda z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczna gwiazda z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczna gwiazda z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczna gwiazda z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczna gwiazda z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczna gwiazda z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczna gwiazda z makiemŚwiąteczna gwiazda z makiem

Dania z makiem podawane na deser są bardzo popularne w okresie świąt Bożego Narodzenia. Jeśli szukasz inspiracji na jedno z nich, to świąteczna gwiazda z makiem jest właśnie dla Ciebie. Zmieszaj składniki na ciasto na wysokich obrotach miksera, wraz z wyrośniętym zaczynem z drożdży. Zagnieć ciasto, aż będzie elastyczne i bez grudek, następnie owiń je folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia po czym podziel na dwie równe części i rozwałkuj. Przesiej, opłucz i zmiel kilkukrotnie mak lub użyj gotowej masy makowej i ułóż ją na jednej części rozwałkowanego cienko ciasta. Pamiętaj, by zostawić miejsce na jego brzegach. Posmaruj je białkiem i zlep z drugą częścią ciasta. Potnij je wedle wskazówek w przepisie i uformuj ramiona gwiazdy. Następnie posmaruj całość roztrzepanym jajkiem. Kiedy wypiek będzie gotowy i nabierze złotego koloru, posyp jego wierzch cukrem pudrem lub polej polewą z mlecznej czekolady i wyłóż bakaliami lub kandyzowanymi owocami. Zainspiruj się naszym sprawdzonym przepisem.