Świąteczna gwiazda z makiem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

29

461 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

694 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

766 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

500 gramów

150 gramów

0.5 szklanki

2 sztuki

20 gramów

1 szczypta

dodatkowo:

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj rozczyn. W miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki, i tyle letniego mleka by rozczyn miał gęstość śmietany. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski włóż: pozostałą mąkę i cukier, miękką Kasię, jajka i sól. Dodaj wyrośnięty rozczyn i resztę mleka. Wszystko wymieszaj mikserem.

Świąteczna gwiazda z makiem - Krok 1

Krok 2

Następnie przełóż ciasto na oprószony mąką stół i zagniataj aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto włóż do oprószonej mąką miski, przykryj folią lub ściereczką i odstaw na godzinę, by podrosło. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Świąteczna gwiazda z makiem - Krok 2

Krok 3

Białko ubij na sztywną pianę. Jedną łyżkę piany odłóż, resztę wymieszaj z masą makową. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj, na papierze do pieczenia, dwa identyczne koła. Na jeden placek ciasta wyłóż masą makową.

Świąteczna gwiazda z makiem - Krok 3

Krok 4

Brzegi ciasta posmaruj pozostałym białkiem. Przykryj drugim plackiem ciasta i dociśnij na brzegach. Na środku ciasta połóż malutką miseczkę, by wyznaczała środek i zrób na cieście 16 promienistych nacięć.

Świąteczna gwiazda z makiem - Krok 4

Krok 5

Łap jednocześnie dwa kawałki ciasta i wywijając je kilkakrotnie na zewnątrz sklejaj w ramiona gwiazdy. Jeśli kawałki ciasta nie bardzo chcą się skleić posmaruj je białkiem.

Świąteczna gwiazda z makiem - Krok 5

Krok 6

Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do nagrzanego do 170 st.C piekarnika i piecz około 30 minut. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem i udekoruj kandyzowanymi wisienkami.

Świąteczna gwiazda z makiem - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Katarzyna  Skrzypczak

    Katarzyna Skrzypczak

    Tylko jak wywinąć te listka żeby tak wyszło skoro nie na zewnątrz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Pabijan

    Katarzyna Pabijan

    smakowicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena Wojcik

    Marlena Wojcik

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczna gwiazda z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczna gwiazda z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczna gwiazda z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczna gwiazda z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczna gwiazda z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczna gwiazda z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczna gwiazda z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczna gwiazda z makiemŚwiąteczna gwiazda z makiem

Dania z makiem podawane na deser są bardzo popularne w okresie świąt Bożego Narodzenia. Jeśli szukasz inspiracji na jedno z nich, to świąteczna gwiazda z makiem jest właśnie dla Ciebie. Zmieszaj składniki na ciasto na wysokich obrotach miksera, wraz z wyrośniętym zaczynem z drożdży. Zagnieć ciasto, aż będzie elastyczne i bez grudek, następnie owiń je folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia po czym podziel na dwie równe części i rozwałkuj. Przesiej, opłucz i zmiel kilkukrotnie mak lub użyj gotowej masy makowej i ułóż ją na jednej części rozwałkowanego cienko ciasta. Pamiętaj, by zostawić miejsce na jego brzegach. Posmaruj je białkiem i zlep z drugą częścią ciasta. Potnij je wedle wskazówek w przepisie i uformuj ramiona gwiazdy. Następnie posmaruj całość roztrzepanym jajkiem. Kiedy wypiek będzie gotowy i nabierze złotego koloru, posyp jego wierzch cukrem pudrem lub polej polewą z mlecznej czekolady i wyłóż bakaliami lub kandyzowanymi owocami. Zainspiruj się naszym sprawdzonym przepisem.