Świąteczna gwiazda z makiem

- Krok 1Przygotuj rozczyn. W miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki, i tyle letniego mleka by rozczyn miał gęstość śmietany. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski włóż: pozostałą mąkę i cukier, miękką Kasię, jajka i sól. Dodaj wyrośnięty rozczyn i resztę mleka. Wszystko wymieszaj mikserem.
- Krok 2Następnie przełóż ciasto na oprószony mąką stół i zagniataj aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto włóż do oprószonej mąką miski, przykryj folią lub ściereczką i odstaw na godzinę, by podrosło. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Krok 3Białko ubij na sztywną pianę. Jedną łyżkę piany odłóż, resztę wymieszaj z masą makową. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj, na papierze do pieczenia, dwa identyczne koła. Na jeden placek ciasta wyłóż masą makową.
- Krok 4Brzegi ciasta posmaruj pozostałym białkiem. Przykryj drugim plackiem ciasta i dociśnij na brzegach. Na środku ciasta połóż malutką miseczkę, by wyznaczała środek i zrób na cieście 16 promienistych nacięć.
- Krok 5Łap jednocześnie dwa kawałki ciasta i wywijając je kilkakrotnie na zewnątrz sklejaj w ramiona gwiazdy. Jeśli kawałki ciasta nie bardzo chcą się skleić posmaruj je białkiem.
- Krok 6Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do nagrzanego do 170 st.C piekarnika i piecz około 30 minut. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem i udekoruj kandyzowanymi wisienkami.

Dania z makiem podawane na deser są bardzo popularne w okresie świąt Bożego Narodzenia. Jeśli szukasz inspiracji na jedno z nich, to świąteczna gwiazda z makiem jest właśnie dla Ciebie. Zmieszaj składniki na ciasto na wysokich obrotach miksera, wraz z wyrośniętym zaczynem z drożdży. Zagnieć ciasto, aż będzie elastyczne i bez grudek, następnie owiń je folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia po czym podziel na dwie równe części i rozwałkuj. Przesiej, opłucz i zmiel kilkukrotnie mak lub użyj gotowej masy makowej i ułóż ją na jednej części rozwałkowanego cienko ciasta. Pamiętaj, by zostawić miejsce na jego brzegach. Posmaruj je białkiem i zlep z drugą częścią ciasta. Potnij je wedle wskazówek w przepisie i uformuj ramiona gwiazdy. Następnie posmaruj całość roztrzepanym jajkiem. Kiedy wypiek będzie gotowy i nabierze złotego koloru, posyp jego wierzch cukrem pudrem lub polej polewą z mlecznej czekolady i wyłóż bakaliami lub kandyzowanymi owocami. Zainspiruj się naszym sprawdzonym przepisem.