Świąteczny tort czekoladowy Rudolf

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

21

354 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

215 osób wydrukowało

Pobierz pdf

351 osób zapisało

Udostępnij
Świąteczny tort czekoladowy Rudolf

Składniki

ciasto:

225 gramów

225 gramów

4 sztuki

40 gramów

4 łyżki

225 gramów

krem czekoladowy:

175 gramów

325 gramów

25 gramów

10 mililitrów

dekoracja:

150 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włóż do miski Kasię z masłem oraz cukier i zmiksuj do uzyskania lekkiej, puszystej konsystencji. Nie przestając miksować, dodawaj po jednym jajku, a następnie wlej rozpuszczone kakao. Na końcu dodaj mąkę.

Świąteczny tort czekoladowy Rudolf - Krok 1

Krok 2

Włóż masę do dwóch głębokich, nasmarowanych tłuszczem i wyłożonych papierem tortownic o średnicy 18 cm. Wygładź ciasto od góry.

Świąteczny tort czekoladowy Rudolf - Krok 2

Krok 3

Piecz w temperaturze 180°C (160°C w piekarniku z termoobiegiem, podziałka 4 na pokrętle piecyka gazowego) na środkowej półce przez 45-55 minut. Wyjmij ciasta z forem i zostaw do wystygnięcia na kratce.

Świąteczny tort czekoladowy Rudolf - Krok 3

Krok 4

Rozwałkuj trochę białego lukru plastycznego i wytnij dwa kółka na oczy. Odłóż je na bok.

Świąteczny tort czekoladowy Rudolf - Krok 4

Krok 5

Odłóż osiem drobinek czekoladowych do dekoracji, a resztę delikatnie rozpuść. Używając odrobiny rozpuszczonej czekolady, utwórz źrenice pośrodku oczu i pozostaw do zastygnięcia.

Świąteczny tort czekoladowy Rudolf - Krok 5

Krok 6

Rozłóż papier do pieczenia na szablonie poroża. Resztę rozpuszczonej czekolady rozsmaruj grubo szpatułką, nadając jej kształt poroża, a następnie wstaw do lodówki do zakrzepnięcia.

Świąteczny tort czekoladowy Rudolf - Krok 6

Krok 7

Przygotuj krem, ubijając Kasię, cukier puder i kakao, aż otrzymasz jednolitą masę.

Świąteczny tort czekoladowy Rudolf - Krok 7

Krok 8

Jeśli ciasta są wybrzuszone, zetnij ich wierzchy, a następnie złóż obie warstwy ciasta ze sobą, przekładając je kremem czekoladowym. Rozsmaruj szpatułką resztę kremu po bokach i na wierzchu tortu.

Świąteczny tort czekoladowy Rudolf - Krok 8

Krok 9

Umieść czerwoną bombkę w miejscu nosa renifera, a oczy wciśnij delikatnie w krem. Odłożone drobinki czekoladowe powciskaj po obu stronach pyska renifera.

Świąteczny tort czekoladowy Rudolf - Krok 9

Krok 10

Na koniec wyjmij poroże z lodówki. Ostrym nożem wytnij dwie szczeliny u góry tortu, a następnie wsuń do nich obie części poroża. Podaj.

Świąteczny tort czekoladowy Rudolf - Krok 10
2

Opinie o przepisie

  • Nikola Mentel

    Nikola Mentel , 22.12.2015

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia Niezgoda

    Emilia Niezgoda , 20.12.2015

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczny tort czekoladowy Rudolf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczny tort czekoladowy Rudolf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczny tort czekoladowy Rudolf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczny tort czekoladowy Rudolf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczny tort czekoladowy Rudolf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczny tort czekoladowy Rudolf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczny tort czekoladowy Rudolf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tort Jeż
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczny tort czekoladowy RudolfŚwiąteczny tort czekoladowy Rudolf

Tort inspirowany znanym czerwononosym reniferem, z pewnością ucieszy najmłodszych, a i dorosłym także powinien posmakować. Świąteczny tort czekoladowy Rudolf składa się z kakaowych blatów przełożonych masą czekoladową. Ciemne biszkopty wykonasz z mąki samorosnącej, cukru, jajek, kostki do pieczenia oraz kakao. Zamiast sugerowanej mąki możesz użyć także zwykłej tortowej mąki pszennej z dodatkiem proszku do pieczenia. Masę powstałą ze zmiksowanych składników przelej do dwóch tortownic i piecz. Przygotuj krem czekoladowy na bazie kostki do pieczenia, kakao, mleka i cukru pudru. Zmiksuj dokładnie, dbając o to, by w kremie nie pozostały żadne grudki. Przełóż nim kakaowe blaty, posmaruj nim także wierzch i boki tortu. Ostatnim krokiem są dekoracje, które przemienią zwykły tort czekoladowy w Rudolfa. Poroże wykonaj z czekolady, oczy z białego, plastycznego lukru i odrobiny czekolady, a charakterystycznym nosem będzie czerwona, nieduża bombka. Koniecznie wypróbuj ten przepis na smaczny świąteczny wypiek.