Świąteczny tort czekoladowy Rudolf

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

21

350 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

215 osób wydrukowało

Pobierz pdf

351 osób zapisało

Udostępnij
Świąteczny tort czekoladowy Rudolf

Składniki

ciasto:

225 gramów

4 sztuki

40 gramów

4 łyżki

225 gramów

krem czekoladowy:

325 gramów

25 gramów

10 mililitrów

dekoracja:

150 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włóż do miski Kasię z masłem oraz cukier i zmiksuj do uzyskania lekkiej, puszystej konsystencji. Nie przestając miksować, dodawaj po jednym jajku, a następnie wlej rozpuszczone kakao. Na końcu dodaj mąkę.

Świąteczny tort czekoladowy Rudolf - Krok 1

Krok 2

Włóż masę do dwóch głębokich, nasmarowanych tłuszczem i wyłożonych papierem tortownic o średnicy 18 cm. Wygładź ciasto od góry.

Świąteczny tort czekoladowy Rudolf - Krok 2

Krok 3

Piecz w temperaturze 180°C (160°C w piekarniku z termoobiegiem, podziałka 4 na pokrętle piecyka gazowego) na środkowej półce przez 45-55 minut. Wyjmij ciasta z forem i zostaw do wystygnięcia na kratce.

Świąteczny tort czekoladowy Rudolf - Krok 3

Krok 4

Rozwałkuj trochę białego lukru plastycznego i wytnij dwa kółka na oczy. Odłóż je na bok.

Świąteczny tort czekoladowy Rudolf - Krok 4

Krok 5

Odłóż osiem drobinek czekoladowych do dekoracji, a resztę delikatnie rozpuść. Używając odrobiny rozpuszczonej czekolady, utwórz źrenice pośrodku oczu i pozostaw do zastygnięcia.

Świąteczny tort czekoladowy Rudolf - Krok 5

Krok 6

Rozłóż papier do pieczenia na szablonie poroża. Resztę rozpuszczonej czekolady rozsmaruj grubo szpatułką, nadając jej kształt poroża, a następnie wstaw do lodówki do zakrzepnięcia.

Świąteczny tort czekoladowy Rudolf - Krok 6

Krok 7

Przygotuj krem, ubijając Kasię, cukier puder i kakao, aż otrzymasz jednolitą masę.

Świąteczny tort czekoladowy Rudolf - Krok 7

Krok 8

Jeśli ciasta są wybrzuszone, zetnij ich wierzchy, a następnie złóż obie warstwy ciasta ze sobą, przekładając je kremem czekoladowym. Rozsmaruj szpatułką resztę kremu po bokach i na wierzchu tortu.

Świąteczny tort czekoladowy Rudolf - Krok 8

Krok 9

Umieść czerwoną bombkę w miejscu nosa renifera, a oczy wciśnij delikatnie w krem. Odłożone drobinki czekoladowe powciskaj po obu stronach pyska renifera.

Świąteczny tort czekoladowy Rudolf - Krok 9

Krok 10

Na koniec wyjmij poroże z lodówki. Ostrym nożem wytnij dwie szczeliny u góry tortu, a następnie wsuń do nich obie części poroża. Podaj.

Świąteczny tort czekoladowy Rudolf - Krok 10
2

Opinie o przepisie

  • Nikola Mentel

    Nikola Mentel

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia Niezgoda

    Emilia Niezgoda

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczny tort czekoladowy Rudolf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczny tort czekoladowy Rudolf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczny tort czekoladowy Rudolf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczny tort czekoladowy Rudolf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczny tort czekoladowy Rudolf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczny tort czekoladowy Rudolf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczny tort czekoladowy Rudolf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczny tort czekoladowy RudolfŚwiąteczny tort czekoladowy Rudolf

Tort inspirowany znanym czerwononosym reniferem, z pewnością ucieszy najmłodszych, a i dorosłym także powinien posmakować. Świąteczny tort czekoladowy Rudolf składa się z kakaowych blatów przełożonych masą czekoladową. Ciemne biszkopty wykonasz z mąki samorosnącej, cukru, jajek, kostki do pieczenia oraz kakao. Zamiast sugerowanej mąki możesz użyć także zwykłej tortowej mąki pszennej z dodatkiem proszku do pieczenia. Masę powstałą ze zmiksowanych składników przelej do dwóch tortownic i piecz. Przygotuj krem czekoladowy na bazie kostki do pieczenia, kakao, mleka i cukru pudru. Zmiksuj dokładnie, dbając o to, by w kremie nie pozostały żadne grudki. Przełóż nim kakaowe blaty, posmaruj nim także wierzch i boki tortu. Ostatnim krokiem są dekoracje, które przemienią zwykły tort czekoladowy w Rudolfa. Poroże wykonaj z czekolady, oczy z białego, plastycznego lukru i odrobiny czekolady, a charakterystycznym nosem będzie czerwona, nieduża bombka. Koniecznie wypróbuj ten przepis na smaczny świąteczny wypiek.