Sypany drożdżowy ze śliwkami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

3

24 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

71 osób wydrukowało

Pobierz pdf

57 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 szklanki

5 dekagramów

0.5 szklanki

0.5 szklanki

2 sztuki

0.5 szklanki

1 szczypta

1

kruszonka:

0.25 łyżeczki

6 łyżek

2.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Do misy wsypywać warstwami kolejno: szklankę mąki, pokruszone drożdże, cukier, mleko, rozbełtane jajka, olej, sól i drugą szklankę mąki.

Krok 2

Przykryć płótnem i zostawić na 2 godziny.

Krok 3

Po upływie tego czasu wymieszać składniki i wyłożyć na wysmarowaną Kasią blachę. Na to ułożyć śliwki.

Krok 4

Kruszonka: Rozpuścić Kasię i wymieszać z mąką, proszkiem i cukrem. Zagnieść. Pokruszyć na śliwkach. Piec w temperaturze 170°.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sypany drożdżowy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sypany drożdżowy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sypany drożdżowy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sypany drożdżowy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sypany drożdżowy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sypany drożdżowy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sypany drożdżowy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej