Sypany makowiec przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sypany makowiec

Autor: Aleksandra Pawlak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
15 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 słoik

400 gramów

250 gramów

2 sztuki

100 gramów

200 gramów

1 łyżeczka

50 mililitrów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rodzynki namoczyć w rumie lub innym alkoholu. Herbatniki drobno pokruszyć np. za pomocą malaksera. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Krok 2

Do masy makowej dodać starte jabłka oraz odsączone rodzynki. Masę wymieszać i podzielić na 3 części. Dobrze schłodzone masło podzielić na 4 części, pokruszone herbatniki również podzielić na 4 części.

Krok 3

Do pieczenia najlepiej użyć blaszki 20x20cm lub tortownicy 23cm. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć pierwszą część herbatników, zetrzeć jedną część masła i wyłożyć pierwszą część masy makowej. Kroki te powtarzać do wykończenia składników. Ostatnia warstwa składa się z herbatników i masła.

Krok 4

Ciasto wstawić do nagrzanego do 200stopni piekarnika, Piec 35minut. Po wystudzeniu ciasta polać je polewą czekoladową.

Krok 5

Polewa: Żelatynę zalać wodą, odstawić do nasączenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietankę. Żelatynę podgrzać nie dopuszczając do wrzenia, następnie wlać do gorącej czekolady i energicznie wymieszać. Polewę odstawić na chwilę by nieco zgęstniała, następnie polać nią ciasto. Ciasta nie przechowujemy w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sypany makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sypany makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sypany makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sypany makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sypany makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sypany makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sypany makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej