
Składniki
1.5 kilograma
30 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
ciasto właściwe:
400 gramów
250 gramów
170 gramów
1 sztuka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obrać i drobno pokroić jabłka. Otrzeć na nie skórkę z cytryny i posypać cynamonem. W garnku roztopić masło. Wsypać jabłka. Dusić bez przykrycia aż jabłka zaczną się rozpadać. Wystudzić.

Krok 2
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (wywinąć papier także na boki). W misce wymieszać mąkę, cukier i sól. W garnku rozpuścić masło i zalać nim zawartości miski. Wymieszać do powstania gładkiej masy. Dodać żółtko. Szybko zagnieść.

Krok 3
Połową ciasta wylepić tortownicę robiąc rant o wysokości ok. 1 cm. Tortownicę oraz pozostałą część ciasta wstawić do lodówki na godzinę.

Krok 4
Włączyć piekarnik na 180 C. Na ciasto w tortownicy wyłożyć wystudzone jabłka, wysypać pozostałą część ciasta. Piec 1 h. Przed pokrojeniem wystudzić.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szarlotka
Szarlotka to ponadczasowy deser, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Choć kojarzy się z jesiennym jadłospisem, smakuje wyśmienicie o każdej porze roku, a aromat korzennych przypraw, wydobywający się z piekarnika sprawia, że z niecierpliwością patrzy się na kuchenny zegar. Nie warto zwlekać – tym bardziej, że nasza prosta szarlotka w tortownicy zawsze się udaje i pasuje do najróżniejszych okazji. Ten przepis na szarlotkę nie starzeje się nigdy!
Dla kogo? Szarlotka to deser uniwersalny, który jest w stanie pogodzić przy stole smakoszy o najbardziej zróżnicowanych gustach kulinarnych. Szarlotka ponad podziałami! Wszystko za sprawą kwaskowatych jabłek, których smak zostaje przełamany cudownie pachnącym cynamonem. Przygotuj tortownicę – szarlotka w pysznym wydaniu czeka na skosztowanie.
Na jaką okazję? Trudno będzie znaleźć sytuację, do której szarlotka na kruchym cieście nie pasuje. Jest mile widziana na stołach na co dzień, ale też śmiało może wystąpić w roli deseru na hucznej imprezie, wykwintnym bankiecie czy przyjęciu weselnym. Sprawdzony przepis na szarlotkę to atut każdego szefa kuchni. Dzięki niemu zabłyśniesz!
Czy wiesz, że? Skąd się wzięła szarlotka? Przepis ma bardzo ciekawą historię. Swojskie ciasto z jabłkami swoją karierę rozpoczęło we Francji na początku XIX wieku. Za autora pierwszej receptury na szarlotkę uznaje się cukiernika Marie-Antoine'a Carême'a. Warto wiedzieć, że szarlotka cieszyła królewskie podniebienia.
Dla urozmaicenia: Przepisy na szarlotkę dają spore pole manewru, zwłaszcza jeśli chodzi o sposób podania deseru. Spróbujcie szarlotki na gorąco – koniecznie z dodatkiem lodów waniliowych. Fantastycznie smakuje również z waniliowym sosem. Chcesz, by smak ciasta był jeszcze bardziej zaskakujący? W przepisie na szarlotkę uwzględnij kardamon.