Szarlotka na kruchym cieście

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

7 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

500 gramów

2 sztuki

1 sztuka

0.5 szklanki

1 łyżeczka

1 opakowanie

12 sztuk

12 łyżek

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części.

Krok 2

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posłodzić, dodać cynamon. Wymieszać.

Krok 3

Prostokątną formę smarujemy Kasią i posypujemy bułką tartą. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt i wylepiamy nim dno formy. Posypujemy bułką tartą (wchłonie nadmiar wilgoci z jabłek). Na ciasto przekładamy jabłka. Równomiernie rozprowadzamy. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy wierzch. Ciasto można także schłodzić w zamrażalniku i zetrzeć na tarce.

Krok 4

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 45-50 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka na kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka na kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka na kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka na kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka na kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka na kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka na kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szarlotka na kruchym cieścieSzarlotka na kruchym cieście

W szarlotce na kruchym cieście spód doskonale komponuje się z miękkim, jabłkowym nadzieniem pachnącym cynamonem. Można urozmaicić farsz z jabłek rodzynkami lub dodać do nich nieco przypraw o bardziej intensywnym aromacie – sprawdzi się szczególnie imbir lub goździki. Zanim nałożysz nadzienie na rozwałkowane ciasto, warto posypać je bułką tartą, która wchłonie wilgoć z owoców. Jego górną część można zetrzeć na tarce lub pociąć w grube paski, układając je potem na skos w formie kratki. Po upieczeniu szarlotki na kruchym cieście posypuje się ją cukrem pudrem lub polewa lukrem. Tak przygotowaną serwuje się zarówno na zimno, jak i na ciepło. W wersji delikatnie podgrzanej dołącz do niej gałkę lodów lub bitą śmietanę i sos karmelowy. Sprawdzą się również inne polewy i syropy owocowe. Talerz, na którym podajesz szarlotkę, udekoruj kakao, startą czekoladą lub bakaliami. Jeśli masz ochotę na tę klasyczną wersję popularnego wypieku, podany przepis pomoże Ci go przygotować. Sprawdź go! Smacznego.